Německé policii se přihlásily ženy, které zřejmě způsobily požár pavilonu opic

Po požáru pavilonu opic v zoologické zahradě v západoněmeckém Krefeldu se policii přihlásily tři ženy, které o silvestrovské noci vypustily létající lampiony. Na tiskové konferenci to oznámil místní státní zástupce, uvedla agentura DPA. Při neštěstí v zoo zahynuly přes tři desítky zvířat včetně orangutanů, goril a šimpanzů.

Policistům se přihlásila 60letá žena z Krefeldu a její dvě dospělé dcery. Uvedly, že vypustily o silvestrovské noci pět lampionů štěstí, které do oblak vynáší horký vzduch ze zapálené parafínové náplně.

Policie a státní zastupitelství se domnívají, že právě tyto lampiony dopadly na pavilon opic v krefeldské zoo a způsobily jeho požár. Trojice žen je podezřelá ze založení požáru z nedbalosti.

Podle německého trestního zákoníku jim za to hrozí až pět let vězení či peněžitá pokuta. Pouštění nebeských lampionů je ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko zakázané už od roku 2009. Ženy si je objednaly na internetu a policii řekly, že o zákazu jejich pouštění nevěděly.

Při požáru v zoo zahynuly více než tři desítky zvířat včetně lidoopů, kaloňů a ptáků. „Zázrakem přežili ničivý požár šimpanzi Bally a Limbo. Jsou jen lehce zranění,“ uvedla krefeldská zahrada na svých stránkách.

Lidé u zoo zapalují svíčky

K zoo od středy přicházejí místní obyvatelé a zapalují svíčky. Přinášejí také fotografie uhynulých zvířat. Podle ředitele Wolfganga Dressena je kromě péče o zvířata nyní nejdůležitější zvládnout smutek.

„Bolest, kterou pociťujeme, se usadila neuvěřitelně hluboko,“ řekl. Zoologická zahrada i ve čtvrtek zůstala zavřená.

Podle Dressena chce zoo v chovu opic dál pokračovat. Zatím ale není jasné, jak tento chov bude vypadat. Vybudovat nový pavilon podle něj bude trvat dlouho.

Krefeldská zoo je poměrně malá a má pověst zařízení přátelského vůči rodinám s dětmi. Ročně ji navštíví kolem 400 tisíc lidí. Žije v ní asi tisíc zástupců dvou set různých druhů zvířat. Pavilon opic ve stylu tropického skleníku se pro veřejnost otevřel v roce 1975.