Šéf rakouských lidovců Kurz potvrdil vládní koalici se Zelenými

Šéf rakouských lidovců (ÖVP) a bývalý kancléř Sebastian Kurz ve středu večer potvrdil, že jeho strana se dohodla na vládní koalici se Zelenými. Strany stále pracují na detailech vládního programu, který zveřejní ve čtvrtek, informovala agentura Reuters. Šéf Zelených Werner Kogler prohlásil, že Rakousko se ocitne v čele Evropy, pokud jde o klimatickou politiku.

„Vyjednávání o vládě nebylo, musím říct upřímně, snadné, protože naše dvě strany se velmi, velmi liší,“ konstatoval Kurz po boku Koglera. Dosažený kompromis podle něj obsahuje to „nejlepší z těchto dvou světů“. „Je možné snížit daňovou zátěž a zároveň uvést daňový systém do souladu s ekologií,“ řekl šéf rakouských lidovců.

Šéf Zelených a budoucí vicekancléř Kogler uvedl, že vyjednávači se ve věci ochrany před klimatickou změnou shodli více, než se čekalo. „Rakousko by se mělo stát evropským a mezinárodním pionýrem v ochraně klimatu,“ řekl.

Zelení budou podle Reuters v předpokládané vládě jednoznačně slabším partnerem: v parlamentních volbách z 29. září získala Kurzova Lidová strana Rakouska 37,5 procenta hlasů, zatímco Zelení skončili se ziskem 13,9 procenta na čtvrtém místě.

Pro Kurze vstup do vlády se Zelenými znamená úkrok doleva poté, co v letech 2017 až 2019 vládl s krajně pravicovou Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ).