Štědrý den v Chile přerušil požár. Australské plameny pokropil jen lehký déšť

Nejméně 150 domů v chilském přístavu Valparaíso zničil mohutný lesní požár, který se rozšířil z okolních oblastí do města. Úřady preventivně přerušily dodávky elektřiny pro 90 tisíc domácností a evakuovaly několik čtvrtí města, informoval server BBC. Starosta Valparaísa uvedl, že požár byl založen úmyslně. Plameny během léta na jižní polokouli trápí také Austrálii.

Obyvatelé zasažených čtvrtí Valparaísa museli své domy opustit uprostřed oslav Štědrého dne a nechat v nich veškerý majetek včetně zvířat, řekl agentuře Reuters jeden ze svědků neštěstí.

Podle zpráv civilní obrany požár zasáhl plochu 120 hektarů, oběti na životech hlášeny nejsou. Starosta města uvedl, že situaci komplikuje silný vítr a vysoké letní teploty, které teď na jižní polokouli panují. K likvidaci požáru byli nasazeni všichni hasiči ve městě.

Žhářství označil za příčinu požáru i chilský ministr vnitra Gonzalo Blumel. Video kolující na sociálních sítích ukazuje auto poblíž místa, kde jeden z požárů začal. Prokuratura záznam prošetřuje, stejně jako svědectví obyvatel, kteří v kopcích krátce před požárem rovněž zahlédli auta.

„Je nám velice líto, že oheň zasáhl tolik rodin v kopcích Valparaísa, obzvlášť na Štědrý večer,“ napsal na twitteru chilský prezident Sebastián Piňera.

Valparaíso je jedním z největších chilských měst, které s oblibou navštěvují turisté. Leží na pobřeží Tichého oceánu a rozkládá se na četných kopcích. Staré město a jeho historické domy, strmé uličky a schody jsou jako světové kulturní dědictví pod ochranou UNESCO.

Dlouhé trápení v Austrálii

S rozsáhlými požáry už týdny bojují také australští hasiči. Na Boží hod mohli využít krátkého ochlazení a lehkých přeháněk. Pod kontrolu se jim ale oheň dostat nepodařilo, informovala agentura Reuters. Australští meteorologové na následující dny předpovídají opět sucho a teploty až 45 stupňů Celsia.

Australané se také obávají, že v Modrých horách západně od pětimilionového Sydney by se mohlo několik menších požárů do víkendu spojit do jednoho obrovského.

Hasičům, mezi kterými je řada dobrovolníků, poděkovala za jejich práci a nasazení přes vánoční svátky premiérka státu Nový Jižní Wales Gladys Berejiklianová. Tradičního vánočního poselství k vyjádření díků hasičům využil také australský premiér Scott Morrison. Ten v posledních dnech čelil kritice, protože během požárů odjel na dovolenou a jeho vláda odmítá přijmout rozhodnější kroky vedoucí k omezení emisí skleníkových plynů.

Od začátku požárů zemřelo v Austrálii nejméně devět lidí, mezi nimi i dva dobrovolní hasiči, jejichž auto zasáhl v blízkosti požáru padající strom. Oheň zničil přes devět set domů a 3,7 milionu hektarů vegetace. Léto na jižní polokouli přitom ještě nedosáhlo vrcholu.