Austrálii trápí rozsáhlé požáry. Premiér Morrison ale větší zapojení do řešení klimatické krize odmítá

Události: Austrálii stále trápí rozsáhlé požáry (zdroj: ČT24)

Australský premiér Scott Morrison v pondělí odmítl výzvy k omezení těžby uhlí v Austrálii, která je největším exportérem této suroviny na světě. Země se v současné době potýká s rozsáhlými lesními požáry, které si vyžádaly už deset lidských obětí, a australská vláda čelí kritice kvůli své neochotě dostatečně reagovat na klimatické změny. Morrison ale spojitost mezi nynějšími ničivými požáry a klimatickými změnami popírá.

Požáry začaly v září a od té doby zničily na tři miliony hektarů porostů, což odpovídá skoro polovině rozlohy České republiky. Popelem lehlo více než 950 domů a o život přišlo deset lidí. Do záchranných prací se vložila i australská námořní pěchota. Pomoci má především s evakuací obyvatel.

Nejhůře postižen je stát Nový Jižní Wales na jihovýchodě země, vážná situace je ale i ve státech Viktorie a Jižní Austrálie. O víkendu kupříkladu shořela velká část obce Balmoral nedaleko největšího australského města Sydney.

Podle odborníků mohou být každoroční požáry kvůli teplejšímu klimatu ještě intenzivnější. Právě Austrálie se přitom staví proti zesílení závazků při ochraně životního prostředí. Přístup ke klimatickým změnám zemi nedávno vytýkala i OSN. Podle premiéra ale Austrálie změnu postoje nepotřebuje.

Premiér se vrátil z dovolené na Havaji

V době, kdy vlna veder a požáry minulý týden vrcholily, byl premiér Morrison se svou rodinou na Havaji na dovolené, kterou prý už dříve slíbil dcerám. Pod tlakem kritiky se vrátil do Austrálie dříve a v pondělí poskytl rozhovory několika australským médiím. 

„Nezrušíme pracovní místa tisíců Australanů tím, že se vzdáme tradičních průmyslových odvětví,“ řekl Morrison pro televizní stanici Channel Seven. „Nepřistoupíme na lehkomyslné požadavky, které by poškodily ekonomiku,“ dodal premiér.

Premiér požáry sužované Austrálie odmítá větší zapojení do řešení klimatické krize (zdroj: ČT24)

V rozhovoru s televizí Nine premiér prohlásil, že řešení klimatických změn je stejně důležité nyní, jako bylo předtím, než ničivé požáry začaly. Podle Morrisona je ale Austrálie na dobré cestě splnit své závazky, které si dala ohledně snížení emisí.

„Budeme i dále řešit problém změny klimatu. Naše politika už zajistila, že můžeme pokračovat v dalším zlepšování toho, co děláme,“ tvrdí premiér.

Austrálie slíbila snížit do roku 2030 ve srovnání s rokem 2005 emise o 26 až 28 procent. Experti ale opakovaně varovali, že země pravděpodobně slib nesplní.

Minulý týden Austrálie zažila vůbec nejteplejší den v historii měření, když průměrná teplota na australském území dosáhla ve středu 41,9 stupně Celsia. Ve vnitrozemí teploty na řadě míst přesahovaly 45 stupňů Celsia.

Začátkem nového týdne vedra polevila, v zemi ale nadále hoří na 200 požárů a meteorologové předpovídají, že po Vánocích se znovu oteplí. Příští víkend by se například ve městě Adelaide ve státě Jižní Austrálie měla rtuť teploměru opět vyšplhat k 39 stupňům Celsia.

„Musíme si uvědomit, že výraznou změnu počasí s příchodem dešťů nemůžeme očekávat dříve než v lednu či únoru,“ prohlásil zástupce místních hasičů Shane Fitzsimmons. „Máme tedy před sebou pořád dlouhou cestu. Pořád jsou to nějaké čtyři, šest týdnů, než se dočkáme znatelnějšího zlepšení počasí,“ dodal.