Při razii u Vídně se našly chemikálie a zásoba zbraní. Vlastník mohl chystat bomby

Rakouská protiteroristická policie zajistila poblíž Vídně nelegálně držené střelné zbraně a chemikálie, které je možné využít k výrobě výbušnin. Informovala o tom agentura APA. Razie se uskutečnila u Badenu v bytě padesátiletého muže.

Muž se dostal do hledáčku policie poté, co byl letos v září přistižen při krádeži. Razie, o kterých informovala policie nyní, byly provedeny v září a říjnu, kdy si případ převzalo protiteroristické oddělení. Muž následně strávil několik měsíců ve vazbě, nyní je opět na svobodě.

Při výslechu muž prohlásil, že je blázen do zbraní a že se rovněž velmi zajímá o chemii. Dodal také, že zmíněné chemické látky vlastní 25 let. Ze zveřejněné fotografie je patrné, že zabaveno bylo několik desítek zbraní včetně pušek, pistolí, revolverů či krátkých samopalů.

O muži je podle médií známo, že od roku 2003 se na něj vztahuje pravomocný zákaz držení zbraní. Ty měl ukryté mimo jiné v pronajatém skladu či v bezpečnostní schránce v bance. Policie našla 58 zbraní, na které je vyžadováno zbrojní povolení, 16 zbraní podléhajících úřední registraci a pět zbraní, jejichž držení je v Rakousku zakázané.

Rovněž chemikálií bylo podle policie velké množství. Zajištěny byly mimo jiné fosfor, aceton, peroxid vodíku, kyselina sírová, dusičnan draselný či kyselina chlorovodíková. „Chemikálie samy o sobě zakázané nejsou, lze s nimi ale vyrobit výbušninu,“ citoval NÖN jednoho z vyšetřovatelů.

Policie podle serveru NÖN uvedla, že muž nemá přistěhovalecký původ a že jeho aktivity nespojuje s žádným radikálním a ani teroristickým pozadím.