Ruská policie už zná útočníka, který zabíjel u FSB. Službu čekají podle médií personální změny

Události: Pachatel střelby u sídla ruské FSB identifikován (zdroj: ČT24)

Ruská kontrarozvědka FSB chystá personální změny v důsledku řady skandálů a neefektivní práce při předcházení zločinům. Napsal to ruský list Kommersant s odvoláním na informované zdroje. Poslední kapkou byl podle listu čtvrteční incident u centrály FSB v Moskvě, kde útočník zabil jednoho člověka a další zranil. Jiný pracovník FSB podlehl v pátek zraněním. Policie už pachatele indentifikovala.

Kommersant uvádí, že kontrarozvědkou v poslední době otřásají velké skandály včetně případů korupce, násilných útoků, a dokonce organizování zločineckých skupin. „Vzhledem k tomu mohou přijít organizační důsledky a kádrové změny,“ konstatoval ruský list.

Podle moskevského rozhlasu už vyšetřovatelé identifikovali muže, který ve čtvrtek střílel u centrály FSB na náměstí Lubjanka v centru Moskvy. Jde o devětatřicetiletého Jevgenije Maňurova, rodáka z Moskevské oblasti. Policie našla v jeho trezoru pět zbraní – všechny s příslušným povolením.

„Úplně obyčejný člověk“

Žil s matkou a podle sousedů byl tichým bezproblémovým samotářem. „Byl to úplně obyčejný člověk, klidně by tu teď mohl stát s námi,“ uvedl jeden z nich. Vyšetřovatelé později identitu muže potvrdili.

Podle deníku Kommersant Maňurov provolával hesla běžná u bojovníků hnutí Islámský stát. Při přestřelce přišel o život. Podle agentury Interfax byl jako střelec oceněný dobrovolnou organizací pro spolupráci s armádou DOSAAF, jejíž obdoba v komunistickém Československu se nazývala Svazarm.

Minulý měsíc podle moskevského střeleckého klubu obsadil v závodech třetí místo v disciplíně zvané praktická střelba (v Česku známá také jako střelecký parkúr), připomínající zásahy v reálných bojových situacích.

Podle serveru Newsru.com se tyto střelecké závody konaly pod záštitou FSB a na počest velitele komanda Vympel, který zahynul při pokusu osvobodit rukojmí zajatá teroristy v Beslanu v roce 2004.

Údajné kontakty s Araby

Střelcova matka uvedla, že syn nesloužil v armádě, ale od dětství se zajímal o bojové sporty. V posledních letech pracoval v soukromých agenturách jako strážce. Až nyní se ale dozvěděla, že dal v práci před časem výpověď a začal se stýkat s „nějakými Araby“. Otci syn údajně tvrdil, že pracuje jako hlídač velvyslanectví Spojených arabských emirátů.

Maňurov byl podle sociálních sítí vyzbrojen loveckou karabinou Sajga (odvozenou z automatické pušky Kalašnikov) a v batohu měl podomácku vyrobenou bombu a granáty. V jeho bytě v pětipodlažním domě v Podolsku u Moskvy se našly další čtyři pušky a mnoho nábojů.

Policie měla původně podezření, že do akce se zapojily tři osoby, podle nových informací je ale zřejmé, že pachatel byl sám, uvedl rozhlas.

Podle ruských vyšetřovatelů šlo o teroristický útok, který byl načasován na dobu tiskové konference prezidenta Vladimira Putina. Očití svědkové tvrdí, že střelec při útoku vykřikoval hesla, která používají bojovníci teroristické organizace Islámský stát, napsal Kommersant.