Britské volby: Město Stirling nabízí napínavý souboj konzervativců se skotskými nacionalisty

Události: Stirling nabízí napínavý souboj konzervativců se skotskými nacionalisty (zdroj: ČT24)

Jeden z nejnapínavějších soubojů britských parlamentních voleb se svádí o historické město Stirling. Klíč k bráně do Skotské vysočiny chce vládním konzervativcům odebrat Skotská národní strana (SNP). Místní většinu příznivců setrvání v Evropské unii láká na vidinu odtržení od Anglie a nového spojenectví s kontinentem.

„Brexit ukázal realitu, jak ve skutečnosti pro řadu Skotů Spojené království funguje. Mysleli si, že skotské hlasy budou respektované, že jde o partnerství rovných. Ukázalo se, že ne,“ stěžuje si europoslanec Alyn Smith, který za SNP ve Stirlingu kandiduje do londýnského parlamentu. Naráží tak na výsledek referenda v roce 2016, kdy si 62 procent Skotů přálo setrvání v Unii. Jejich hlasy však brexituchtivou a daleko lidnatější Anglii nepřevážily.

Přímo ve Stirlingu hlasovalo pro setrvání v EU dokonce 67 procent voličů. Město se tím zařadilo mezi dvacítku míst s nejvyšší podporou unijnímu členství v celém Spojeném království.

Jedním z odpůrců brexitu je i Harry Milligan, který ve městě žije už šedesát let. Odpor místních k odchodu z EU je podle něj důvod, proč čeká vítězství kandidáta skotských nacionalistů. Nahrává mu prý i jeho zkušenost ze Štrasburku. „Podle mě vyhraje proto, že přichází z Evropské unie. Ten chlápek ze Skotské národní strany tam má křeslo. Pokud sem přijde a bude tu bojovat, tak lidé pro něj budou hlasovat,“ říká.

Referendum o referendu

Okrsek doteď zastupoval konzervativní poslanec Stephen Kerr, který prosazuje brexit. Minule vyhrál jen o 148 hlasů. Pro voliče má varování, že případné odtržení Skotska bude daleko náročnější než brexit: „Je obtížné opustit Evropskou unii. To nepopírám. Ale my jsme v ní byli 45 let. Představte si rozbití 312 let staré unie.“

Přesně to si přeje šéfka skotských nacionalistů Nicola Sturgeonová. Vypsání dalšího referenda o skotské samostatnosti si dává jako podmínku, aby podpořila případnou menšinovou labouristickou vládu Jeremyho Corbyna.

Konzervativní premiér Boris Johnson další hlasování o vyhlášení nezávislosti jednoznačně odmítá. Mnoho Skotů však jeho názor přestává zajímat. Lidé znechucení děním kolem brexitu často hodlají volit toho, kdo jim další referendum o samostatnosti zajistí.