Nezávislé Skotsko? Klíčové je, jestli Británie opustí Evropskou unii, ukazuje průzkum

Události ČT: V rozhodování o případné skotské nezávislosti je brexit čím dál důležitější (zdroj: ČT24)

Brexit hraje čím dál větší roli v názoru Skotů na jejich případnou samostatnost. Pro vyhlášení samostatného Skotska by podle aktuálního průzkumu bylo v případě odchodu Británie z Evropské unie 47 procent obyvatel, proti by bylo 43 procent. Pokud by ovšem Spojené království v EU zůstalo, výsledek by byl opačný. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová tento týden v Edinburghu potvrdila, že bude o samostatnost dál usilovat.

Vystoupení z Evropské unie ale považuje skotská regionální vláda za nevýhodné. Tvrdě kritizuje způsob, jakým britská premiérka Theresa Mayová vede jednání o brexitu.

„Budeme tlačit na britskou vládu, aby zůstala na evropském jednotném trhu a v celní unii,“ uvedla skotská premiérka Nicola Sturgeonová.

Dopad brexitu pociťují někteří podnikatelé ve Skotsku už nyní. Patří mězi ně i Thomas Machnik, který přišel do země před patnácti lety z Polska a v historickém městě Inverness má úklidovou firmu. Machnik si stěžuje, že mu brexit ztížil najímání zaměstnanců.

„Před brexitem jsme měli 35 zaměstnanců. Nyní jsme velmi malý tým o 6 lidech.“ Podle Machnika se pracovníci zvlášť z nových členských států EU necítí po brexitu ve Spojeném království vítaní a nahradit je Skoty není jednoduché. „Mnoho místních nevnímá úklid jako kariéru, nechtějí se živit uklízením. Je to tvrdá práce.“

Sturgeonová: Nezávislost je pro budoucnost Skotska nejlepší

Spojené království už za půl roku z EU odejde. V takovém případě podle aktuálního průzkumu stoupne podpora vyhlášení skotské samostatnosti. „Je stále jasnější, že větší počet našich spoluobčanů věří, stejně jako my, že nejlepší pro budoucnost Skotska bude, pokud se stane nezávislou zemí,“ podotýká skotská premiérka Sturgeonová. 

Samotná britská vláda říká, že otázku skotské nezávislosti už vyřešilo referendum v roce 2014. Další je tak podle ní zbytečné.