„Pokud se vám to nelíbí, skončeme to,“ vyzvala šéfka CDU své spolustraníky

Události: Překvapivý průběh sjezdu CDU (zdroj: ČT24)

Předsedkyně německých křesťanských demokratů (CDU) Annegret Krampová-Karrenbauerová překvapila své spolustraníky, když jim na sjezdu v Lipsku oznámila, že je připravena okamžitě skončit ve funkci, pokud nenajde dostatečnou podporu pro svou politiku. Reagovala tak na kritiku kvůli klesajícím preferencím strany a neúspěchům v posledních zemských volbách. Sjezd se za ni postavil, ale o tom, kdo CDU povede do dalších voleb a kdo bude jejím kandidátem na kancléře, se bude rozhodovat až za rok.

„Pokud jste toho názoru, že to Německo, jaké ho chci, není to Německo, jak si ho představujete vy, pokud jste toho názoru, že ta cesta, kterou s vámi chci společně jít, není ta cesta, kterou považujete za správnou, tak to dnes vyjádřete. Pak to také dnes skončeme. Tady a teď, dnes,“ řekla Krampová-Karrenbauerová k velkému překvapení asi tisícovky delegátů.

Ti ale nakonec její skoro hodinu a půl trvající řeč ocenili sedmiminutovým potleskem ve stoje, a dali tak jasně najevo, co si o sedmapadesátileté političce myslí.

Krampová-Karrenbauerová, podle níž není možné jen kritizovat, svým projevem rázně reagovala na množící se útoky z posledních týdnů. Někteří křesťanští demokraté jí vyčítali „bezobsažnou politiku“ nebo otevřeně prohlašovali, že by se neměla stát kandidátkou konzervativní unie CDU/CSU na kancléřku pro volby za dva roky. Mnoho úspěchů zatím nezaznamenala ani na pozici ministryně obrany.

Analytička Lizcová: CDU je nyní programově nevyhraněná a nejednotná (zdroj: ČT24)

I v pátek v projevech některých delegátů zaznívaly požadavky na „jasný profil“ strany nebo „silné vedení“, AKK, jak se jí v Německu přezdívá, ale žádný z předních činitelů k rezignaci přímo nevyzval.

Neučinil tak ani bývalý šéf poslanců CDU/CSU Friedrich Merz, který loni v souboji o post předsedy strany Krampové-Karrenbauerové těsně podlehl. Své stranické šéfce i vládě Angely Merkelové, kterou ještě v říjnu podrobil zdrcující kritice, v Lipsku naopak vyjádřil loajalitu.

Friedrich Merz
Zdroj: Hannibal Hanschke/Reuters

Pro kancléřskou funkci je AKK až pátou šancí

Jako kandidátka na kancléřku je však AKK podle průzkumu mezi členy CDU a její sesterské CSU s 13 procenty až pátou možností. Mnohem lepší vyhlídky mají Friedrich Merz (24,5 procenta) a ministerský předseda nejlidnatější německé spolkové země Severního Porýní-Vestfálska Armin Laschet (26 procent).

Lepší šance než AKK mají i předseda CSU Markus Söder (15 procent) a ministr zdravotnictví Jens Spahn (14,5 procenta). 

Při setrvání Krampové-Karrenbauerové ve funkci předsedkyně hlavní personální změnu představovalo zvolení místopředsedkyně CDU, kterou se stala šestačtyřicetiletá členka Spolkového sněmu Silvia Breherová. Nahradila Ursulu von der Leyenovou, která od prosince povede novou Evropskou komisi.

Naše hodnoty jsou nezlomné, s Čínou ale obchodujme, vyzvala Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová na sjezdu CDU
Zdroj: Matthias Rietschel/Reuters

Před straníky v pátek v Lipsku vystoupila s projevem i kancléřka Angela Merkelová, která CDU vedla 18 let, než se kvůli padajícím preferencím loni rozhodla předsednickou pozici opustit. Merkelová zdůraznila, že CDU i celé Německo musí ve své politice vyvažovat hodnoty a zájmy, a to i ve vztahu k zemím jako jsou Čína a Rusko.

„Vždy pro nás bylo typické, že jsme dokázali spojovat hodnoty a zájmy. To bychom měli i nadále,“ řekla zhruba tisícovce delegátů Merkelová. „Naše hodnoty jsou nezlomné, když myslíme na to, že se zasazujeme za lidská práva na celém světě a třeba i v Číně a Hongkongu v těchto dnech. Ale naše zájmy také hrají roli, když jde o to, že Čína je dnes naším největším obchodním partnerem,“ poznamenala.

To samé podle ní platí také pro Rusko, s nímž by si přes všechny stávající problémy přála dobré sousedství.

Šéfka německé vlády také zdůraznila, že proto je právě dnes nutná jednotná a silná Evropa. Připomněla také, že se přesně před 14 lety ujala postu kancléřky, a za tu dobu se svět zásadně změnil – multilateralismus, který se Německo snaží důsledně zastávat, je pod tlakem, objevují se nové obchodní spory a najednou je třeba obhajovat svobodný obchod.