Katalánský premiér Torra stojí před soudem. Za transparenty a žluté stužky může přijít o funkci

Horizont ČT24: Katalánský premiér před soudem (zdroj: ČT24)

Před soudem stanul v pondělí předseda katalánské vlády Quim Torra. Čelí obžalobě za neuposlechnutí výzvy španělské volební komise, podle které měl během předvolební kampaně odstranit separatistické symboly z budov regionální vlády. Premiér se hájí mimo jiné tím, že výzva k odstranění byla ilegální.

Prokuratura navrhuje, aby stávající katalánský lídr nemohl dvacet měsíců vykonávat veřejné funkce. Pokud soud tomuto požadavku vyhoví, nebude moci Torra zůstat v čele katalánské vlády. Podle listu El País by ho nahradil vicepremiér Pere Aragones.

Torra podle žalobců navzdory výzvě ústřední volební komise neodstranil před dubnovými parlamentními volbami transparenty s nápisem „Svobodu pro politické vězně“, žluté stužky a další symboly, jež podle komise i prokurátora vyjadřují názor jen části katalánské společnosti a před volbami by neměly být na vládních budovách.

Katalánský premiér přiznal, že pokyn volební komise neuposlechl. Dodal ale, že nebylo možné řídit se ilegálním nařízením. „Každý ví, že výzva byla ilegální. Nadiktovala ji instituce, která k tomu neměla kompetenci. Já splnil svou povinnost, kterou je bránit právo a svobodu občanů,“ nechal se u soudu slyšet Torra.

Odmítl také, že žluté stuhy by byly symbolem propagandy a separatismu. „Jsou vyjádřením touhy po spravedlnosti, presumpci neviny a protestu. Symboly jako tyto by měly být společným dědictvím jakéhokoliv demokratického státu,“ obhajoval se.

Veřejné úřady podle komise musí respektovat politickou neutralitu

Komise ale zastává názor, že symboly mohou používat politické strany, nikoli však veřejné úřady, které musí respektovat politickou neutralitu. První výzvu k odstranění symbolů Torra neuposlechl a podal proti ní stížnost, na druhou reagoval až několik hodin předtím, než měla transparenty sundat katalánská policie. Odstraněné symboly ale nechal předseda katalánské vlády vyměnit za jiné s podobným poselstvím.

V regionu na severovýchodě Španělska se v posledních týdnech opět zvýšilo napětí kvůli rozsudku nad katalánskými politiky, kterým soud uložil vysoké tresty za neústavní referendum o nezávislosti z roku 2017.