V Itálii se protestovalo proti rostoucímu extremismu. Veřejnost popudily útoky na ženu, která přežila holocaust

Události ČT: Lidé v Římě protestovali proti nenávisti (zdroj: ČT24)

Tisíce lidí protestovaly v sobotu v Římě proti migrační politice vlády a množícím se projevům rasové nenávisti. Veřejnost v posledních dnech popudil hlavně případ ženy, která přežila holocaust, teď však musela dostat policejní ochranu, protože se stala terčem antisemitských útoků.

Lidé, kteří se v sobotu sešli, odpověděli na nedávný pochod pravicových stran na Řím. U Kolosea se ale tentokrát potkali ti, kteří odmítají přísnou antiimigrační politiku a kterým vadí rasismus nemalé části italské společnosti.

Původně chtěli protestovat hlavně proti bezpečnostním zákonům Mattea Salviniho, které navzdory kritice nový kabinet nezměnil. Nakonec upozorňovali hlavně na nárůst extremistických nálad.

Jejich symbolem se stala Liliana Segreová, devětaosmdesátiletá žena, která přežila holocaust. Denně jí chodí dvě stě výhrůžek smrtí. Proto dostala policejní ochranku. „Byla jsem obětí nenávisti a pořád zjevně někoho svou existencí rozrušuji,“ uvedla Segreová.

Slovní útoky proti doživotní senátorce se vystupňovaly poté, co horní komora parlamentu schválila vznik výboru proti antisemitismu a rasové nenávisti. Návrh nepodpořily pravicové strany v čele s Ligou. Její předseda Salvini se napadené zastal. Spojování těchto nálad s italským nacionalismem ale odmítá.

„Antisemitismus je jen výplodem psychicky nemocných lidí. Nelze je ale stavět na úroveň těch, kteří říkají, že Italové mají svou historii, kulturu, čest, identitu a důstojnost,“ prohlásil Salvini.

Jeho strana jasně vévodí průzkumům veřejného mínění, i díky tvrdému postupu proti migrantům. Kritici mu přitom vyčítají, že se dostatečně nedistancoval od pravicových radikálů, ostrou rétorikou je naopak podněcuje.