Konec provizorních táborů na okraji Paříže. Evakuovali šestnáct set lidí

Francouzští policisté evakuovali přistěhovalce včetně žadatelů o azyl z provizorních táborů na severovýchodě Paříže a v departementu Seine-Saint-Denis. Do nových příbytků podle úřadů převezli šestnáct set lidí. Město na operaci vyčlenilo šest stovek policistů, část z nich na místech zůstane, aby zabránila obnovení táborů. Agentura AFP hovoří o největší evakuační akci v metropoli za poslední rok.

Na evakuaci podle francouzských médií dohlíželi policejní prefekt i pařížská starostka Anne Hidalgová. Lidé, kteří mají za sebou několik měsíců života ve stanech, se přemístili do tělocvičen nebo přijímacích center.

Ministr vnitra Christophe Castaner ve středu ohlásil, že hodlá uprchlické stanové tábory na severovýchodě Paříže vyklidit do konce roku. Při čtvrteční operaci jich zmizela zhruba polovina.

Likvidace uprchlického tábora v Paříži
Zdroj: ČTK/AP/Francois Mori

Do táborů ráno přijely autobusy. Televize BFMTV informovala, že v nich žijí hlavně muži, vidět ale bylo také několik žen s dětmi. Většina z běženců je ze Somálska a Afghánistánu sužovaných dlouholetými občanskými válkami, Eritreje trpící jednou z nejkrutějších světových diktatur a Čadu, kde panuje bída a například přístup k čisté vodě tam má jen polovina obyvatel.

Prefekt obnovení táborů zakáže

Pařížský prefekt Didier Lallement hodlá vydat výnos, kterým obnovení táborů zakáže. „Nemohu trpět takto nebezpečnou situaci, nejenom kvůli těm lidem, ale také kvůli automobilistům. Nemůže to už tak pokračovat,“ řekl Lallement.

Mezi lidmi, kteří stáli ve frontě na autobus, byla i dvaatřicetiletá Awa z Pobřeží slonoviny, která přebývala ve stanu u Porte de la Chapelle od svého příjezdu do Francie před rokem. Od té doby neměla pevnou střechu nad hlavou. „Prší, je zima. Nevím, kam jedu, ale jedu tam ráda, protože dnes budu pod střechou,“ řekla novinářům před nástupem.