Útok na turisty v Jordánsku. Muž, který pobodal osm lidí, údajně žil v palestinském táboře

U památek v severojordánském městě Džaraš byli při útoku pobodáni čtyři turisté a čtyři Jordánci včetně místního průvodce a strážce. Uvedl to jordánský ministr zdravotnictví. Zranění skončili v nemocnici. Jsou mezi nimi tři Mexičané a jeden občan Švýcarska. Policie už zatkla podezřelého. Podle webu jordánské armády Halá Achbár žil v nedalekém palestinském uprchlickém táboře.

Podle svědků neznámý muž pobodal „tři nebo čtyři lidi“ a poté se snažil z místa činu utéct. Pronásledoval ho policista, kterého však útočník také pobodal, sdělili návštěvníci. Záběry z místa ukazují, jak místní ošetřují nejméně dva těžce zraněné na zakrvácené cestě.

„Zranění byli převezeni do nemocnice a útočník byl okamžitě zatčen,“ uvedl policejní mluvčí podle agentury AFP. Jordánský průvodce a jedna z Mexičanek jsou v kritickém stavu a museli podstoupit operaci, ostatní jsou ve stabilizovaném stavu, sdělil ministr zdravotnictví.

Web jordánské armády Halá Achbár označil za útočníka zhruba dvacetiletého obyvatele nedalekého uprchlického tábora, kde žijí Palestinci, kteří uprchli z Pásma Gazy během války v roce 1967. Místo patří k nejchudším v Jordánsku.

Motiv pachatele je nejasný. Obyvatelé tábora útok odsoudili. „Odsuzujeme teroristický útok, který v Džaraši spáchal zbabělec,“ napsali v dopisu, který citoval list blízký jordánské vládě.

Strýc údajného útočníka uvedl, že jeho synovec se před dvěma roky náhle změnil. „Byl to normální člověk, chtěl dobře vypadat, nechával se hezky ostříhat. Najednou se ale stal extrémně náboženským a říkal, že to či ono islám zakazuje,“ tvrdí strýc s tím, že rodina jeho synovce měla deset dětí a byla velmi chudá.

Útočník podle něj pracoval ve mlýně v uprchlickém táboře. „Kdybychom věděli, že to udělá, zlámali bychom mu nohy. Je to nepřípustné,“ zdůraznil strýc s tím, že bezpečnostní složky podnikly v domě rodiny razii, ale nic nenašly. „Nemyslím si, že byl členem teroristické skupiny… navedla ho k tomu jeho chorá mysl,“ řekl.

Blízkovýchodní turistický ráj

Jordánský cestovní ruch zažívá v posledních dvou letech lepší časy. Tato blízkovýchodní země je považována za jednu z nejbezpečnějších v regionu. Útoky na zahraniční turisty jsou zde spíše výjimečné, zmiňuje Reuters.

Římské památky ve městě Džaraš
Zdroj: Mohammad Abu Ghosh/ČTK/XINHUA

V Karaku, který leží jižně od Ammánu a je rovněž hojně navštěvován, ale útočníci v roce 2016 zabili 14 lidí včetně kanadské turistky. K akci se tehdy přihlásil teroristický Islámský stát a loni bylo za útok odsouzeno deset lidí. Dva z nich dostali doživotí.

Džaraš je hned po Petře druhou nejvyhledávanější turistickou destinací v Jordánsku. Návštěvníci tam jezdí na prohlídku historického opevněného města Gerasa. Místo leží zhruba padesát kilometrů severně od Ammánu.

Založení města se připisuje Alexandrovi Makedonskému nebo jednomu z jeho generálů. Při zemětřesení v 8. století bylo silně poničeno a jeho zbytky byly objeveny v 19. století. V blízkosti bylo vybudováno moderní město Džaraš.