Ani centimetr pro sebe a všude nemoci. Novináři nahlédli do kurdské věznice pro islamisty

Horizont: Kurdové pustili novináře do věznice, kde hlídají zajaté islamisty (zdroj: ČT24)

Více než 12 tisíc členů Islámského státu stále drží Kurdové ve svých věznicích na severu Sýrie. Do jednoho z takových zařízení, kde hlídají bojovníky z víc než padesáti zemí, nyní pustili novináře. Cely jsou přeplněné a řadu mužů trápí nemoci. Po turecké ofenzivě do Sýrie navíc nikdo neví, co se zajatci bude. Kurdové varují, že se vězni pokusí utéct.

Jedna z kurdských věznic na severu Sýrie ukrývá na pět tisíc bojovníků IS, hlavně Syřanů, Iráčanů, Britů, Francouzů a Němců. Zajatci leží v oranžových stejnokrojích v přeplněných celách. O dění venku nemají vězni ponětí, čas udává jen pětice denních modliteb.

O něco víc místa a okno je pouze na ošetřovně. „Moje orgány jsou venku z břicha. A další zranění mám na zádech,“ říká čtyřiadvacetiletý Belgičan Abdallad Nooman, který přišel do Sýrie před šesti lety. Zranění údajně utrpěl při bojích o město Dajr az-Zaur.

Další zajatci mají žloutenku nebo AIDS. Časté jsou také amputované končetiny jako následek bojů s Kurdy. Co s nimi bude, muži netuší. „Chci z vězení. Vrátit se zpátky k rodině,“ konstatuje dvaadvacetiletý Aseel Mathan, který odešel z rodného Walesu do Sýrie v pouhých 17 letech.

Snahy o útěk

Británie se k němu ale nehlásí, stejně jako většina zemí ke svým občanům z řad islamistických vězňů. Nikdo si zároveň nepřeje, aby se tito muži ocitli na svobodě. Kurdové už dlouho varují, že turecká invaze by mohla umožnit hromadné útěky z věznic.

Stovce islamistů z jiného zařízení se to už zřejmě podařilo. Tady zatím vězni neuspěli. „Jednou předstírali, že je jeden z nich nemocný, protože vědí, že pacienty odvádíme na ošetřovnu. Když dozorce vešel dovnitř, vězni ho napadli a chtěli ho držet jako rukojmí,“ vzpomíná kurdský bojovník Jean Bolat.

Muži, včetně mnoha náctiletých, se měli v Sýrii a Iráku podílet na vraždách, znásilňování, zotročování a mučení. Zabezpečení věznice přitom podle Kurdů není dostačující a jednou by se zajatcům plán útěku mohl podařit.