„Jsem zklamaný a naštvaný,“ vzkázal severomakedonský premiér po bruselském odmítnutí. Chce předčasné volby

Severomakedonský premiér Zoran Zaev pociťuje velké zklamání z postoje evropských lídrů, kteří v pátek neschválili zahájení přístupových rozhovorů Evropské unie se Severní Makedonií a také Albánií. Zaev, který do snahy dostat svoji zemi do EU investoval velký politický kapitál a proti vůli nacionalistů prosadil její přejmenování, čímž uklidnil Řeky, nyní chce předčasné volby.

Řecko léta blokovalo zahájení přístupových rozhovorů Evropské unie s Makedonií kvůli názvu bývalé jugoslávské republiky. Ten se přes tuhý odpor nacionalistů změnil, řecký blok zmizel, ale rozhovory přesto nezačnou. „Jsem zklamaný a naštvaný a vím, že lidé se cítí stejně,“ reagoval na výsledek pátečního summitu severomakedonský premiér Zoran Zaev.

Pro zahájení přístupových rozhovorů se Severní Makedonií a Albánií sice byla velká většina zemí, ale k potřebné jednomyslnosti to nestačilo. Proti se stavěl zejména francouzský prezident Emmanuel Macron, výhrady mělo také Nizozemsko a Dánsko. Podle Zaeva udělala Evropská rada „historickou chybu“.

Evropští lídři se na zahájení rozhovorů nedohodli, přestože obě země splnily podmínky stanovené Unií. Předseda Evropské rady Donald Tusk zdůraznil, že chyba není na straně balkánských zemí, které se řádně připravily. „Bohužel nejsou připraveny některé členské země,“ připustil.

Nečekaný krok rady ale uvrhl Severní Makedonii do politické nejistoty. Premiér Zaev chce předčasné volby. „Nemá smysl ztrácet čas, a proto navrhuji rychle uspořádat předčasné volby, v níž vy, občané, rozhodnete, jakou cestou se vydáme,“ řekl. Zaev se má v neděli setkat s prezidentem Stevem Pendarovským a dalšími makedonskými politiky, s nimiž probere další kroky. Předčasné volby musí schválit parlament, v němž má nicméně Zaevova středolevá koalice většinu, a pro návrh je i většina opozice.