V Barceloně hořely barikády, katalánský premiér volá po ukončení násilí

Stovky demonstrantů se v Barceloně v noci střetly s policií, někteří zapalovali auta a kontejnery a házeli zápalné lahve. Předseda katalánské vlády Quim Torra vyzval k okamžitému ukončení násilí. Demonstrace jsou reakcí na verdikt španělského nejvyššího soudu, který poslal na devět až třináct let do vězení devět katalánských politiků za referendum o nezávislosti regionu. Čtvrtečního protestu v Barceloně se podle policie opět účastnilo na 25 tisíc lidí.

Studenti v Barceloně kromě svobody pro „politické vězně“ požadovali i demisi regionální vlády, zejména ministra vnitra Miquela Bucha. Toho kritizují za zásahy policie proti demonstrantům a spolupráci se španělským ministrem vnitra v tomto týdnu kvůli manifestacím. 

Španělský ministr vnitra Fernando Grande-Marlaska ale po jednání se španělským premiérem Pedrem Sánchezem a dalšími ministry uvedl, že za násilnostmi stojí „minoritní, ale perfektně organizované skupiny“.

Zpravodaj ČT Zavadil: Pátek bude v Barceloně náročný, úřady vyzvaly lidi, aby nevycházeli (zdroj: ČT24)

Podle místních médií je za radikálními skupinami zejména organizace Výbor na obranu republiky (CDR). Řada separatistů včetně regionální vlády i uvězněných politiků násilnosti odsoudila, stejně jako to udělal katalánský premiér Quim Torra.

„Nesmíme dopustit, aby se takové incidenty děly v naší zemi. Musí to ihned skončit,“ uvedl Torra několik hodin poté, co ho španělský premiér Sánchez vyzval, aby bezpodmínečně násilí v ulicích odsoudil. „Odsuzujeme násilí,“ uvedl Torra v televizním projevu.

Demonstrace byly nejprve pokojné, protestující v Barceloně házeli do vzduchu stovky ruliček toaletního papíru. Organizátoři vysvětlili, že „je toho mnoho, co je třeba vyčistit“.

Později se ale poklidné protesty vyhrotily a někteří z demonstrantů začali v ulicích města budovat zapálené barikády. Nejméně čtyři ulice byly zablokované hořícími kontejnery.

Stovky zraněných

Radikální demonstranti zapalovali auta, na policisty házeli dlažební kostky i Molotovovy koktejly; policisté použili slzný plyn. Od pondělí ošetřili zdravotníci při protestech v Katalánsku na 350 lidí, z toho dvě třetiny v Barceloně. Španělské ministerstvo vnitra oznámilo, že zranění utrpělo 194 policistů.

Ve středu vyrazily z pěti katalánských měst pochody, kterých se účastní tisíce lidí. Tyto protestní pochody komplikují provoz na silnicích i dálnicích a do Barcelony mají dorazit v pátek. „Tyto pokojné pochody, které se odehrávají napříč zemí (Katalánskem), jsou nejlepší odpovědí Katalánců,“ řekl Torra.

O situaci v Katalánsku jednal ve čtvrtek tamní regionální parlament. Premiér Torra prohlásil, že je třeba hledat širokou dohodu, „jak dosáhnout práva na sebeurčení v co možná nejkratší lhůtě“. Dosaženo by toho podle něj mělo být ještě v tomto volebním období, jež končí v roce 2021. Torra též vyzval premiéra Sáncheze, aby řešil problém „tak, jak to dělají v demokraciích, tedy jednáním“.

Obavy kvůli pokračujícím násilnostem při protestech vyjádřili zástupci odborů a podnikatelé, podle nichž je ohrožen cestovní ruch a obchod v Katalánsku. Podle svazu hoteliérů katalánské metropole či sdružení tamních restauratérů násilnosti v ulicích „vážně poškozují“ pověst Barcelony ve světě.