Čína likviduje hřbitovy Ujgurů. Ustupují třeba parku

Horizont ČT24: Čína likviduje hřbitovy Ujgurů (zdroj: ČT24)

Nově zveřejněné satelitní snímky ukazují, že čínští komunisté zrychlili likvidaci ujgurských hřbitovů. Za poslední dva roky jich asi třicet muselo ustoupit výstavbě měst. Do nich vláda přesouvá Číňany, aby v autonomní provincii Sin-ťiang, kdysi obývané z velké většiny muslimskými turkickými Ujgury, získala etnickou převahu.

Na záběrech zahraničních agentur jsou vidět poházené lidské kosti, květiny od pozůstalých i torza náhrobků. Z ujgurského hřbitova zůstala pustina, která jen vzdáleně připomíná poslední místo odpočinku generací turkické menšiny.

Podle aktivistů upozorňujících na její útlak je to další způsob, jakým čínský režim potlačuje identitu této etnické skupiny. „Čína se snaží převychovat naše lidi, aby se stali Číňany. Nechtějí zanechat žádný důkaz toho, že jsme jiní,“ říká předseda Hnutí národního osvobození Východního Turkestánu Salih Hudaya působící jako všichni ochránci práv Ujgurů za hranicemi Číny.

Důkazem likvidace ujgurských hřbitovů jsou satelitní snímky. Ukazují, že za posledních pět let vláda srovnala se zemí pětačtyřicet tradičních pohřebišť.

Ujgurský hřbitov Sulanim v čínském Chotanu v dubnu 2018 (vlevo) a v srpnu 2019
Zdroj: ČT24 / CNES

„Hodně poutníků se tam modlilo za jejich předky. Toto je naše tradice. Není to náboženství, je to součást naší kultury,“ stýská si ujgurský aktivista Bahram K. Sintash.

Oficiální vysvětlení bourání hřbitovů se liší. Často uváděným důvodem jsou nové projekty a rozvoj. Třeba ve městě Aksu dostal před tradicí přednost nový park. „Fakt, že pohřebiště jsou zničena, nasvědčuje tomu, že celá kulturní tradice Ujgurů je považována za něco, co má nízkou hodnotu,“ říká k tomu Rachel Harrisová z Fakulty orientálních a afrických studií, Londýnské Univerzity.

Úřady taky často tvrdí, že se rozhodly pro sjednocení podoby hřbitovů. Starobylé náhrobky i svatyně nahradily nové krypty odpoutané od ujgurských tradic. „Těla (mých praprarodičů) exhumovali a pohřbili jinde, na mnohem menším hřbitově. Uložili je do hrobu s dalšími, aby ušetřili místo,“ podotýká k tomu Hudaya.

Převýchovné tábory

Ničení hřbitovů je jen jednou z podob útlaku Ujgurů v Číně. Svět nedávno pobouřily rok staré záběry, které unikly na sociální sítě. Jsou na nich desítky spoutaných ujgurských mužů s oholenými hlavami a zavázanýma očima. Video je zřejmě pořízené jen krátce před jejich hromadným převozem.

Záběry spoutaných ujgurských mužů, které unikly na sociální sítě
Zdroj: ČT24 / War on Fear

Lidskoprávní organizace odhadují, že čínské úřady přemístily až milion příslušníků muslimských menšin do táborů, kterým říkají převýchovné. To odůvodňují hrozbou radikálního islámu.