Lidé se do pařížské Invalidovny přišli rozloučit s exprezidentem Jaquesem Chiracem

V pařížské Invalidovně se v neděli mohla veřejnost rozloučit s bývalým prezidentem Jaquesem Chiracem, který zemřel ve čtvrtek ve věku 86 let. Lidé se mohli podepisovat do kondolenční knihy, která tam byla převezena z Elysejského paláce. Při nesení rakve se střídali Chiracovi osobní strážci. V pondělí, které je dnem smutku, bude bývalý prezident pohřben po zádušní mši, na níž se čekají tři desítky světových státníků. Českou republiku zastoupí předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček.

Ačkoli nedělní loučení v pařížské Invalidovně bylo ohlášeno až na odpoledních 14 hodin, lidé přišli s velkým předstihem a čekali před budovou několik hodin navzdory dešti. Mnozí vyjadřovali velké sympatie a dojetí.

Konvoj s rakví vyjel ze sídla rodiny na ulici Tournon před 13:00 a Chiracův zeť Frédéric Salat-Baroux řekl, že rodina trvala na tom, aby se v nesení rakve vystřídali všichni členové Chiracovy ochranky.

V kondolenční knize, která byla ve vstupní hale prezidentského paláce od čtvrtka, jsou zápisy tisícovek lidí.

V Invalidovně lidé tiše postáli před rakví potaženou francouzskou i evropskou vlajkou pod velkým portrétem Chiraca. Někteří udělali rukou gesto na rozloučenou, jiní se pokřižovali a další si pořídili selfie, informovala agentura AFP.

Chirac stál v čele státu v letech 1995 až 2007 a získával novou přízeň občanů i po odchodu z úřadu. Francouzi ho podle průzkumu agentury Ifop označují spolu s Charlesem de Gaullem za nejlepšího prezidenta země.

Rodina lidem dává na památku brožury

Rakev byla umístěna u vchodu do katedrály svatého Ludvíka, která je součástí komplexu Invalidovny. Přítomni jsou i Chiracovi příbuzní a Salat-Baroux řekl, že lidé dostanou desetistránkovou brožuru s názvem Jacques Chirac par ses mots (Jaques Chirac svými slovy), kterou rodina připravila.

„Měli jste ho rádi, respektovali jste ho. Byl součástí vašeho mládí, vaší představy o Francii. Byl bratrem, otcem, pomyslným přítelem. Pokusme se s ním znovu sejít prostřednictvím jeho vlastních slov,“ stojí v předmluvě publikace.

Na pondělí Francie vyhlásila národní smutek. Za účasti prezidenta Emmanuela Macrona bude v pařížském kostele Saint-Sulpice zádušní mše, na níž budou i zahraniční státníci a bývalí francouzští prezidenti Francois Hollande, Nicolas Sarkozy a Valéry Giscard d’Estaing. Ve tři hodiny odpoledne celá Francie uctí bývalou hlavu státu z let 1995 až 2007 minutou ticha.

Ze zahraničí se očekávají prezidenti Ruska Vladimir Putin, Německa Frank-Walter Steinmeier, Itálie Sergio Mattarella a Konga Denis Sassou Nguesso. Přijet má také předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a premiéři Belgie, Libanonu a Maďarska – Charles Michel, Saad Harírí a Viktor Orbán.

Ze Chiracových politických vrstevníků se mše zúčastní bývalý německý kancléř Gerhard Schröder nebo bývalý předseda španělské vlády José Luis Rodríguez.

Le Penová vyhověla Chiracově rodině, nepřijde na zádušní mši

Přijít chtěla také předsedkyně francouzského krajně pravicového Národního sdružení Marine Le Penová, jejíž otec Chiraca označoval za nepřítele. Podle agentury AFP se o tom rodina dozvěděla z tisku a účast Le Penové není vítána, i když protokolárně na ni má šéfka Národního sdružení právo. Podle francouzských médií se rozhodla vyhovět Chiracově rodině a nepřijde na pondělní zádušní mši.

Le Penová na Twitteru napsala, že se s lítostí podřídí „odmítání Chiracovy rodiny respektovat republikánské zvyklosti“. „Myslím, že prezident Jacques Chirac byl bez jakýchkoli pochyb nepřítelem rodiny Le Penových. To je dědictví, které bychom měli nadále chránit,“ řekl ještě před oznámením Le Penové o neúčasti na mši v rozhovoru s tiskem ministr pro státní rozpočet Gérald Darmanin.

Francouzská média připomínají, že Chirac, který stál v čele země v letech 1995–2007, byl vždy proti jakékoli dohodě s krajní pravicí. V roce 2002 se odmítl zúčastnit debaty mezi dvěma koly voleb prezidenta s dřívějším šéfem Národního sdružení (tehdy Národní fronty) a otcem Le Penové Jeanem-Marie Le Penem. Argumentoval jeho „netolerancí a nenávistí“. Le Pen, který tehdy poprvé postoupil do druhého kola prezidentských voleb, mu tento postoj podle francouzského tisku nikdy neodpustil. Na Twitteru po oznámení Chiracova úmrtí napsal, že „i nepřítel si zaslouží respekt, když zemře“.

Chirac bude v pondělí pohřben jen za přítomnosti rodiny na hřbitově Montparnasse do hrobu, kam byla uložena Chiracova starší dcera Laurence. Ta zemřela v roce 2016 ve věku 58 let. Uložení těla se bude konat bez přítomnosti veřejnosti, která měla možnost se s Chiracem rozloučit v neděli v Invalidovně.