Johnsonovu vládu asi čeká hlasování o nedůvěře. Dočasným premiérem by mohl být Corbyn

Hlasování o vyslovení nedůvěry vládě britského premiéra Borise Johnsona by se mohlo uskutečnit v nadcházejícím týdnu. Podle BBC to v sobotu řekl poslanec za Skotskou národní stranu (SNP) Stewart Hosie. Vůdce opozičních labouristů Jeremy Corbyn uvedl, že poslední rozhovory s opozičními stranami byly produktivní a že vznik přechodné vlády je den ode dne pravděpodobnější.

Hosie řekl, že hlasování o vyslovení nedůvěry by se mohlo uskutečnit už v pondělí nebo v úterý. Dodal, že takový krok je možná jedinou možností, jak zabránit brexitu bez dohody. Británie má Unii opustit k 31. říjnu, což je za 33 dnů.

Šéfka SNP Nicola Sturgeonová už v pátek naznačila, že by mohla podpořit Corbyna jakožto přechodně úřadujícího premiéra. Další opoziční strana, Liberální demokraté, však považuje Corbyna za příliš kontroverzní osobnost na takovou roli.

Podle Hosieho sílí obavy, že Johnson by mohl najít způsob, jak obejít zákon, jenž po premiérovi vyžaduje, aby odchod Británie z EU oddálil, pokud nebude dojednána rozluková dohoda s EU.

Zařídí přechodný premiér odklad brexitu?

Cílem hlasování o nedůvěře je výměna na postu premiéra a vyhlášení předčasných voleb. Nový ministerský předseda by měl rovněž zajistit krátký odklad brexitu.

„Musíme to udělat, protože teď nemáme důvěru v to, že premiér uposlechne zákon a bude usilovat o prodloužení, pro které parlament hlasoval před pouhými dvěma týdny,“ řekl Hosie.

Šéfka Liberálních demokratů Jo Swinsonová podle BBC řekla, že přechodná vláda je sice možná nutná, vyjádřila však pochybnosti, zda se poslanci dokážou shodnout na Corbynovi jako dočasném premiérovi. Swinsonová řekla, že jako alternativní možnosti navrhla jiné poslance, včetně těch, kteří už v příštích volbách nechtějí kandidovat.