Čína připravuje největší vojenskou přehlídku. Odmítá, že by šlo o ukazování svalů

Horizont ČT24: Čínské přípravy na přehlídku a komentář sinologa Jirouše (zdroj: ČT24)

Čínská lidová republika se chystá na oslavy 70. výročí převzetí moci komunistickou stranou. Ty se odehrají 1. října. Zemi čeká mohutná vojenská přehlídka a další oslavy v rozsahu, jaký nezažila desetiletí.

Bude to největší vojenská přehlídka v dějinách Číny. Předvede nejnovější zbraně. Vůbec poprvé se ukážou rakety dlouhého doletu a nadzvukové drony. „Během posledních 70 let byl rozvoj a růst čínské armády zřejmý všem. Nemáme potřebu ukazovat svaly prostřednictvím vojenských přehlídek,“ prohlásil k tomu mluvčí čínského ministerstva obrany Wu Čchien.

Čínská armáda je podle webu Global Firepower třetí nejsilnější na světě. Před ní jsou americká a ruská, za ní indická, francouzská nebo japonská.

„Silové nástroje používají jednak proti vlastním obyvatelům například v Sin-ťiangu nebo v Tibetu, tak v Jihočínském moři, kde je Čína v téměř ozbrojeném konfliktu s tamními především ostrovními státy,“ okomentoval roli čínské armády sinolog z organizace Sinopsis Filip Jirouš. Podle něj se také hodlá aktivně zapojovat do dění v sousedních zemích, jako například Afghánistán, Tádžikistán nebo Kazachstán.

Před přehlídkou jsou bezpečnostní opatření v Pekingu mimořádná. Ulice hlídají dobrovolníci. Lidé se musejí zpovídat i po krátké konverzaci s cizinci a vysvětlit, o čem a proč s nimi mluvili. Policie prověřuje všechny v okolí náměstí Nebeského klidu v centru města ještě víc než obvykle.

Sto tisíc lidí tam nacvičuje živé obrazy. Květiny už jsou zasazeny, vlajky a lucerny visí na svých místech. Vláda je připravena slavit. Komunistický stát vydržel déle než Sovětský svaz, který se zhroutil po 69 letech.

Ekonomický vzestup a nedostatek demokracie

Čína se bude chlubit také prudkým ekonomickým rozvojem. V roce 1949 byla podle HDP na hlavu přepočteného na paritu kupní síly skoro dvakrát chudší než Indie, asi pětkrát než Japonsko a asi osmadvacetkrát než Spojené státy.

Dnes je na tom podle stejného ukazatele více než dvakrát lépe než Indie a dotahuje se na polovinu japonských a třetinu amerických hodnot. Vyplývá to z údajů Světové banky a Mezinárodního měnového fondu zpracovaných na webu Gapminder.

„Komunistické straně Číny se podařilo jinak formovat image země z čistě komunistické a totalitní spíše na zemi plnou investičních příležitostí,“ popsal Jirouš a dodal, že začala využívat kapitalistických metod.

Vláda naopak pravděpodobně pomlčí o stavu demokracie v zemi. Podle organizace Freedom house patří Čína do osminy nejméně svobodných zemí světa bez možnosti občanů volit své zástupce, svobodně se vyjadřovat nebo stanout před nezávislými soudy. Podle žebříčku Reportérů bez hranic je svoboda tisku v zemi čtvrtá nejmenší ze 180 hodnocených zemí.