Desítky mrtvých po dvou útocích v Afghánistánu. Terčem byl i předvolební mítink prezidenta

Nejméně 48 lidí zahynulo a téměř sedm desítek utrpělo zranění při dvou sebevražedných útocích v Afghánistánu. Jeden atentát byl spáchán v provincii Parván poblíž předvolebního shromáždění afghánského prezidenta Ašrafa Ghaního, který ale neutrpěl žádné zranění. Druhý bombový útok se odehrál v Kábulu nedaleko amerického velvyslanectví a základny afghánské armády. Informovaly o tom tiskové agentury.

Při atentátu v Čárikáru, který je metropolí severoafghánské provincie Parván, sebevražedný atentátník na motocyklu napěchovaném výbušninami vrazil do vstupní brány areálu, kde se konal Ghaního předvolební mítink. Tento teroristický útok si podle údajů postupně aktualizovaných řady vyžádal nejméně 26 mrtvých a 42 zraněných. 

„Mezi mrtvými jsou ženy a děti. Vypadá to, že většina obětí pochází z řad civilistů,“ řekl lékař místní nemocnice Kásim Sangin s tím, že počet obětí může dále stoupat.

Počet obětí druhého útoku, spáchaného v centru Kábulu, postupně vzrostl z původních šesti mrtvých na nejméně 22. Zranění utrpělo 38 lidí, nikoli 14, jak uváděly první zprávy. K oběma útokům se přihlásilo islamistické hnutí Taliban, které tvrdí, že v obou případech byly terčem afghánské bezpečnostní síly, včetně prezidentovy ochranky.

Šéf státu Ghaní, který byl dostatečně daleko od exploze, obě teroristické akce odsoudil. „Pokračováním ve zločinech Taliban opět prokázal, že si nepřeje mír a stabilitu v Afghánistánu a že jeho kroky nejsou ničím jiným než lstí,“ uvedl podle AP prezident v prohlášení.

Afghánistán se připravuje na prezidentské volby, které byly vypsány na 28. září. Prezident Ghaní v nich bude usilovat o znovuzvolení. Taliban však už dříve vyzval obyvatele k bojkotu hlasování a uvedl, že jeho bojovníci udělají vše pro to, aby volby zmařili. Obyvatelé by neměli chodit na předvolební shromáždění, protože se mohou stát terčem útoků, varoval Taliban.