Evropská unie má už brexitu plné zuby, chce dohodu, řekl Johnson v BBC

Evropská unie má brexitu plné zuby a chce dohodu, řekl v pondělí britský premiér Boris Johnson v rozhovoru s BBC. Sedmadvacítku už podle něj unavují „nekonečné odklady“ a ráda by, aby nastala další fáze brexitového procesu, jednání o budoucích obchodních vztazích. Johnson zopakoval, že Spojené království z bloku odejde 31. října.

Stane se tak podle něj navzdory novému zákonu proti neřízenému brexitu, který ho nutí požádat Brusel o odklad, pokud nebude uzavřena nová dohoda. Jak se hodlá zákonem řídit a přitom vyvést zemi ze společenství i bez dohody o podmínkách tohoto kroku, ale neupřesnil. Dodal jen, že bude ctít ústavu. 

Kritiky svého rozhodnutí přerušit schůzi parlamentu obvinil z toho, že „plácají“. Tvrzení, že poslancům zabránil v jejich práci, označil za „žvásty“. Dolní sněmovna podle něj bude mít příležitost se brexitem zabývat před unijním summitem 17. října i po něm.

Johnson s BBC hovořil po pondělní návštěvě v Lucembursku, kde jednal se šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a hlavním unijním vyjednávačem Michelem Barnierem. Řekl, že jej povzbudila ochota EU jednat s Londýnem o tom, jak se vyhnout brexitu bez dohody. Připustil ale, že zásadní průlom nenastal. 

Johnson řekl, že ohledně stavu jednání s EU je „opatrně optimistický“. Unie už podle něj chce ukončit dva a půl roku trvající tahanice o podmínky britského odchodu. „Nevidím žádný smysl v tom zůstávat v EU po 31. říjnu, odejdeme. A vlastně je to to, co by chtěli i naši přátelé a partneři v EU. Myslím, že už mají toho všeho plné zuby. Chtějí pracovat na nových vztazích se Spojeným královstvím. Už mají po krk těch nekonečných jednání, nekonečných odkladů,“ řekl Johnson.

Dodal, že na dohodě s EU „tvrdě pracuje“, a zopakoval, že žádná dohoda nebude, pokud Unie neustoupí ve sporu o takzvanou irskou pojistku, která je součástí dokumentu. Podle něj se jedná o několika alternativách k tomuto opatření. Juncker ale v pondělí naznačil, že Londýn zatím s žádným funkčním řešením nepřišel.