Saúdská Arábie po útoku prudce snížila produkci ropy. Nebezpečná situace pro trh, zní od analytiků

Události: Hrozba zdražení ropy (zdroj: ČT24)

Produkce ropy v Saúdské Arábii poklesla o 5,7 milionu barelů denně, oznámil po sobotních útocích na ropná zařízení Abkajk a Churajs ministr energetiky Abdalazíz bin Salmán. To je asi polovina denní výroby v zemi a více než pět procent globálních dodávek. Byť Spojené státy oznámily, že jsou připraveny uvolnit surovinu ze svých strategických rezerv, analytici čekají její skokové zdražení.

Saúdský ministr energetiky potvrdil předchozí spekulace, že produkce po útocích poklesla o 5,7 milionu barelů denně. Podle Abdalazíze bin Salmána omezily útoky také výrobu plynu asi o 57 milionů metrů krychlových denně.

Pro trh je taková situace nebezpečná, podle agentury Bloomberg se nyní ukáže, jak citlivý ve skutečnosti je. Saúdská Arábie slíbila, že výpadek pokryje čerpáním z ropných zásob společnosti Saudi Aramco. List The Wall Street Journal s odvoláním na nejmenovaného úředníka ze Saúdské Arábie uvedl, že země hodlá obnovit v pondělí třetinu ze ztracené produkce a trh by neměl pocítit žádný výpadek dodávek.

Pokrýt výpadek slíbily také Spojené státy. Jejich ministerstvo oznámilo, že je připraveno uvolnit ropu ze svých strategických rezerv, pokud to bude potřeba. Podle mluvčí úřadu Shaylyn Hynesové je ministr Rick Perry ochoten k tomu přistoupit, aby „vyvážil jakékoli problémy na ropném trhu, které by vznikly jako následek této agrese“.

Perry chce případnou „kolektivní globální akci“ koordinovat s Mezinárodní agenturou pro energii (IEA). Instituce, která sídlí v Paříži, už dříve uvedla, že se vážnějšího dopadu na globální trh neobává. Ten je podle ní nyní dobře zásoben dostatečnými komerčními zásobami.

Přesto energetičtí analytici očekávají růst cen. „Jakýkoli útok na Saúdskou Arábii jistě povede k otřesu na ropných trzích,“ řekla portálu Deutsche Welle Bernadette Johnsonová z analytické společnosti Enverus. Televize CNBC uvedla, že experti předpokládají okamžité zvýšení ceny o pět až deset dolarů (až 233 korun) za barel, jakmile se o nedělní noci amerického času trhy otevřou. Další analytici předpověděli růst oproti pátku až o čtyřicet dolarů.

Zásadní pro další vývoj zřejmě bude také délka výluky.  Generální ředitel společnosti Saudi Aramco Amín Násir uvedl, že detailní informace o rozsahu škod budou známy do 48 hodin. Podle agentury Reuters ale zřejmě potrvá oprava škod týdny. 

Produkce ropy
Zdroj: U.S. Energy Information Administration

Dvě ropná zařízení v Saúdské Arábii začala hořet v sobotu. Saúdi hovořili o útoku bezpilotních letounů, k odpovědnosti se později přihlásili jemenští Húsíové. 

Washington dává odpovědnost Íránu. Teherán to odmítl, zároveň USA pohrozil

Ačkoli se k útokům na saúdská zařízení přihlásili jemenští povstalci, podle amerického ministra zahraničí Mikea Pompea je za ně zodpovědný Írán. „Teherán je za téměř 100 útoky na Saúdskou Arábii, zatímco Rouhání a Zaríf předstírají, že se věnují diplomacii,“ napsal Pompeo v sobotu na Twitter.

Útok se odehrál na místě vzdáleném přes osm set kilometrů od jemenských hranic a asi tisíc kilometrů od území ovládaných Húsíji. Od Íránu ho dělí asi 270 kilometrů.

Teherán jeho tvrzení popřel. „Taková zbytečná obvinění jsou bezvýznamná a nepochopitelná, jsou nesmyslná,“ řekl mluvčí teheránského ministerstva zahraničí Abbás Musáví.

Zároveň velitel vzdušných sil revolučních gard Amír Alí Hádžízáde Spojeným státům nepřímo pohrozil. „Americké základny a letadlové lodě vzdálené do dvou tisíc kilometrů od Íránu jsou v dosahu našich střel,“ řekl íránské agentuře Tasnim. Uvedl také, že „Írán byl vždy připraven na plnohodnotnou válku“.