Bývalý učitel angličtiny naučil lidi nakupovat jinak. Teď šéf Alibaby odchází

Bývalý učitel angličtiny naučil lidi nakupovat jinak (zdroj: ČT24)

Jack Ma, jeden z nejbohatších mužů planety, odchází z čela Alibaby. Internetový obchod během dvaceti let proměnil v největší čínskou IT firmu. Mnozí mu ale vytýkají i neférové praktiky. Teď se chce Jack Ma zaměřit na filantropii a pomoc čínskému vzdělávání.

Jeden z nejznámějších a nejbohatších čínských podnikatelů opustil post předsedy správní rady v den svých 55. narozenin v rámci změn ve vedení ohlášených už před rokem. Ma uspořádal rozlučku na stadionu s kapacitou 80 tisíc lidí v rodném městě Chang-čou. 

Bývalý učitel angličtiny naučil stamiliony lidí, jak nakupovat jinak. Svůj americký sen po čínsku začal před dvaceti lety – tehdy musel ke spolupráci na projektu přemlouvat své spolubydlící. Dnes si může vybírat sám, koho zaměstná v koncernu se sto tisíci zaměstnanci.

Z Alibaby vytvořil největší on-line obchod v nejlidnatější zemi, podhoubí inovací i člena elitní desítky globálních značek. Vedení firmy ale Ma neopouští zrovna v ideální době. USA a Čína totiž zrovna vedou obchodní válku. „Obchodní válka je ta nejpitomější věc na světě!“ pronesl Jack Ma.

Nejde přitom jen o spory s Amerikou. Čínská ekonomika zpomaluje, konkurence roste. K tomu se objevuje i kritika za údajné kopírování západních vzorů. „Jack Ma chtěl být u kormidla, dokud bylo kam plout. V momentě, kdy se firma dostane do nějaké stagnace nebo mírného poklesu, bude to trhem vnímáno velmi negativně,“ konstatuje analytik Cyrrus Petr Pelc.

Ma je členem komunistické strany. Podle jedněch mu to přineslo dlouhá léta bez konkurence. A podle druhých možná vlastní konec. Peking postupně zpřísňuje dohled nad IT firmami.

„Pro něj je opravdu pravý čas odejít z firmy, nicméně teď je otázka, jestli nové vedení, které nemusí být tak úspěšné, bude spojováno s tím neúspěchem. A jaká z toho plynou rizika. Pořád je to komunistická země,“ dodal Pelc.

Teď chce Jack Ma hlavně pomáhat druhým. Třeba v tom, že každý úspěch má svou cenu, v jeho případě skoro půl bilionu dolarů na firemním účtu. Alibabu ale neopouští. Zůstane v jednom z dohledových orgánů.

Současná tržní hodnota společnosti Alibaba se pohybuje kolem 460 miliard dolarů (téměř 11 bilionů korun). Firma rozšiřuje aktivity do nových oblastí, jako jsou finanční služby či umělá inteligence.