Vymíráme. Demografické změny jsou časovaná bomba, varoval Babiš na summitu v Maďarsku

Premiér Andrej Babiš se v Maďarsku účastní konference o demografii (zdroj: ČT24)

Stárnutí populace, nízká porodnost nebo podpora rodin s dětmi – to jsou hlavní témata demografického summitu v Budapešti, kterého se účastní i český premiér Andrej Babiš (ANO). Ačkoli téma demografických změn není v současnosti tolik populární jako otázka změn klimatu, jejich důsledky mohou být stejně závažné, uvedl. Demografické změny označil za časovanou bombu, která se naplno projeví za několik desetiletí.

„Čísla mluví jasně, že vymíráme. I když se dramaticky prodlužuje délka života, dlouhodobá projekce vývoje české populace není dobrá. Dobrý stát se pozná podle toho, že jeho obyvatelé nemají obavu o svou budoucnost. Dobrý stát se pozná tak, že počet jeho obyvatel stoupá a přírůstek není nahrazen migrací ze zahraničí,“ uvedl předseda české vlády. 

„Máme jedinečnou možnost ukázat, Česká republika a taky všichni dohromady (ze skupiny) V4, že střední Evropa je bezpečným prostorem, kde se dobře žije a kde jsou ty nejlepší podmínky pro rodiny s dětmi,“ řekl.

Připomněl, že míra porodnosti v Česku je 1,7 dítěte na ženu. Je tak nejvyšší ze zemí visegrádské čtyřky (ČR, Maďarsko, Polsko a Slovensko), nedosahuje ale hranici prosté reprodukce, tedy 2,1 dítěte na ženu.

Rodiny by si podle něj dovolily jedno či dvě děti i bez různých státních pobídek, protože si potomky nepořizují z důvodu, aby dosáhly na nějakou formu podpory. „Každá podpora rodiny je správná. (…) Nás všechny však čeká mnohem tvrdší oříšek – jak pomoci rodinám, které by chtěly mít tři a více dětí. Třetí dítě znamená větší byt, větší auto, to jsou obrovské položky do rodinného rozpočtu,“ řekl Babiš. Dodal, že v Česku není dostatečná nabídka pružných forem práce, jako například zkrácených pracovních úvazků.

Horizont ČT24: Evropa hledá cestu, jak zastavit úbytek populace (zdroj: ČT24)

Orbán: Migrace úbytek obyvatelstva neřeší

Maďarský premiér Viktor Orbán v projevu na konferenci řekl, že je třeba zavrhnout tvrzení, podle kterých migrace v globálním měřítku dokáže vyřešit otázku úbytku populace. „Pro Západ je řešením imigrace. Za každé chybějící dítě by mělo přijít nové a čísla budou v pořádku. My ale nechceme čísla. Chceme maďarské děti,“ uvedl už v únoru maďarský premiér.

Podle Roberta Strehrera z Vídeňského institutu pro mezinárodní ekonomická srovnání migrace a nízká porodnost zřejmě způsobí, že počet obyvatel v produktivním věku (20 až 64 let) v zemích střední a východní Evropy se do roku 2050 sníží o 30 procent.

Události: Politici v Maďarsku debatují o demografickém vývoji, účastní se i Babiš (zdroj: ČT24)

Dvoudenní konferenci o demografii, která skončí v pátek, uspořádala maďarská vláda a kromě politiků na ni přišli i zástupci církví. Spolu s Babišem na summit dorazila i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). 

Odpoledne se Babiš zúčastnil setkání zástupců českých a maďarských měst a obcí na českém velvyslanectví v Budapešti. Schůzka představitelů samosprávy se podle úřadu české vlády kromě debaty o budoucím rozvoji vzájemné spolupráce měla zaměřit i na sdílení zkušeností z úspěšných projektů se zaměřením na mládež a výměnné pobyty.