Desítky lidí zemřely při náletu saúdské koalice na věznici v Jemenu

Až sto lidí zahynulo při nedělním náletu koalice vedené Saúdskou Arábií ve městě Dhamar na jihozápadě Jemenu a dalších zhruba padesát jich bylo zraněno. Informoval o tom Červený kříž. Původní bilance hovořila o šedesáti obětech. Podle zdrojů agentury AP byla cílem útoku univerzita, jejíž objekt povstalečtí Húsíové využívají jako věznici. Válka je jednou z nejhorších humanitárních katastrof současnosti.

Zástupci koalice oznámili, že útok byl mířen na místo, kde mají povstalci bezpilotní letadla a rakety. V zasaženém objektu prý zadržují provládní bojovníky.

Svědci napočítali celkem šest leteckých úderů a potvrdili zásah věznice. „Byly to silné exploze, které otřásly městem,“ sdělil jeden obyvatel. Mluvčí ministerstva zdravotnictví v administrativě Húsíů řekl, že z trosek bylo vyproštěno šedesát těl a že konečný počet obětí se může ještě zvýšit. Červený kříž informoval o stovce obětí. V zařízení bylo zhruba sto sedmdesát vězňů.

Bojiště velmocí

Válka v Jemenu začala v roce 2015 a navázala na nepokoje bující už čtyři roky. Proti vládě vedené sunnitským prezidentem Mansúrem Hádím povstali šíitští Húsíové. Získali kontrolu nad hlavním městem Saná a západem země a tu drží dodnes. Od sunnitského tábora se letos v srpnu oddělila skupina separatistů. Část území také kontrolují různé islamistické skupiny.

Do války se postupně zapojila řada okolních zemí i velmocí. Hned v roce 2015 se na stranu sunnitské vlády postavila koalice vedená Saúdskou Arábií, v niž jsou zapojeny armády Spojených arabských emirátů, Súdánu, Bahrajnu, Kuvajtu, Egypta a Jordánska. Ta vytrvale bombarduje Húsíské pozice. Tuto vládu také podporují západní země.

Rozložení sil v Jemenu
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org/yemen.liveuamap.com

Na stranu šíitských Húsíů se naopak postavil Írán, jehož zapojení je však výrazně menší. Podporu jim poskytují také Sýrie nebo Rusko, které především pravidelně vyzývá k ukončení saúdského bombardování.

Válkou trpí nejvíce obyvatelé Jemenu. Podle OSN potřebuje 22 milionů z nich nějakou formu pomoci. Až 18 milionů lidí trpí nedostatkem jídla, z nich přes osm milionů hladoví. Asi 16 milionů Jemenců nemá přístup k čisté vodě a zdravotní péči.