Rozkol mezi spojenci. Separatisté v Jemenu ovládli strategický Aden, Saúdové v odvetě zaútočili

Zpravodaj ČT Borek: Jde o rozkol mezi Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty (zdroj: ČT24)

Saúdskoarabská koalice v Jemenu zaútočila na přístavní město Aden, které v sobotu ovládli jihojemenští separatisté. Jen několik hodin předtím přitom obě strany uzavřely příměří. Koalice vyzvala separatisty k opuštění města a pohrozila dalšími útoky. Podle agentury Reuters tato ofenziva dále narušuje dosavadní spojenectví obou stran, které společně bojují proti povstalcům z řad šíitských Húsíů ze severu země.

Separatisté v sobotu ovládli prezidentský palác a celý Aden, který je sídlem mezinárodně uznávané vlády. Jejich ofenzivu média interpretovala jako konflikt v řadách sil, které dosud společně pod vedením Saúdské Arábie bojovaly proti húsijským povstalcům. Jemenské ministerstvo zahraničí označilo dění v Adenu za převrat proti mezinárodně uznané vládě.

Saúdskoarabská koalice a jihojemenští separatisté z takzvané Jižní přechodné rady (STC) se poté dohodli na příměří. „Mluvčí Jižní přechodné rady (STC) potvrdil, že se připojí k příměří vyhlášenému vedením koalice v čele se Saúdskou Arábií,“ uvedli separatisté v prohlášení, které citují západní agentury.

Rijád spolu s vyhlášením příměří, které vstoupilo v platnost o půlnoci ze soboty na neděli, vyzval všechny strany, aby se stáhly z pozic získaných v posledních dnech. Zároveň pohrozil, že každého, kdo příměří poruší, vojensky potrestá.

Zpravodaj ČT Borek: Severní a jižní Jemen spolu nikdy nesrostly (zdroj: ČT24)

Reuters: Koalice zaútočila na separatisty u prezidentského paláce

Koalice následně oznámila, že zaútočila na oblast, která představuje „přímé ohrožení“ pro vládu mezinárodně uznávaného prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Místo nijak neupřesnila, nicméně podle zdrojů agentury Reuters byly terčem útoku jednotky separatistů v okolí prezidentského paláce v Adenu.

„Toto je pouze první operace, po níž budou následovat další… STC má stále šanci se stáhnout,“ uvedla saúdskoarabská koalice. Prezident Hádí se nyní nachází v Rijádu.

Podle Reuters to ale ani několik hodin po tomto oznámení nevypadalo, že by oddíly separatistů měly v úmyslu obsazená vládní zařízení opustit. Nejmenovaní jemenští představitelé, které citovala agentura AP, uvedli, že se separatističtí bojovníci sice stáhli z některých ulic, nicméně dobyté vojenské pozice si stále drželi a zůstávali rovněž i před prezidentským palácem.

Podle OSN zemřelo od čtvrtka při potyčkách mezi separatisty a vládními jednotkami v Adenu až čtyřicet lidí a dalších 260 jich utrpělo zranění. Agentura AP uvádí až sedmdesát obětí. Boje uvěznily obyvatele Adenu v jejich domech, kde mají často velmi omezené dodávky vody.

AFP: Hrozí „občanská válka v občanské válce“

Další člen arabské koalice, Spojené arabské emiráty (SAE), které ozbrojily a vycvičily tisíce separatistů, vyzvaly ke klidu. Rijád oznámil, že uspořádá krizovou schůzku, která by měla řešit současnou situaci v zemi. Hádího vláda již vyzvala představitele Emirátů, aby separatisty z jihu přestali podporovat.

Podle místních obyvatel střety v noci na neděli částečně ustaly. Svědčí však o hlubokých roztržkách v protipovstaleckém táboře a hrozí vyvoláním „občanské války v občanské válce“ na jihu země, uvedla agentura AFP.

Konflikt způsobil největší humanitární krizi na světě

Jemenem – chudou zemí na jihu Arabského poloostrova – válka zmítá už pět let. Povstalečtí Húsíové, kteří mají podporu Íránu a jsou pojmenováni podle svého zesnulého zakladatele, se zmocnili jemenského hlavního města Saná v roce 2014 po svržení mezinárodně uznávané vlády. Ta nyní sídlí právě v Adenu.

V roce 2015 se do konfliktu v Jemenu na stranu mezinárodně uznávané vlády zapojila koalice v čele se Saúdskou Arábií. Klíčovým členem koalice dosud byli i jihojemenští separatisté, kteří ale mají o budoucnosti Jemenu odlišné představy než Hádího vláda.

Opakovaná kola mírových rozhovorů zatím nebyla úspěšná. Konflikt si už vyžádal desetitisíce lidských životů, zemi přivedl na pokraj hladomoru a podle OSN zavinil největší humanitární krizi na světě.