Hladomor v Jemenu nesmí zmizet ze stránek časopisů, říká fotograf oceněný Pulitzerem

Pulitzerovy ceny byly rozdány. Dominoval jim Donald Trump, který byl tématem hned dvou oceněných textů. Nejprestižnější novinářské ocenění však dostali i lidé, kteří informovali o hladomoru v Jemenu. Jedním z nich je fotograf Lorenzo Tugnoli. „Chtěli jsme ukázat, jak tragická je situace,“ řekl pro Českou televizi.

Asi nejváženější kategorií v Pulitzerových cenách je Cena za službu veřejnosti. Tu si tentokrát odnesli novináři z deníku South Florida Sun Sentinel za to, jak se do hloubky zabývali střelbou na střední škole v Parklandu.

I další téma, kterého se oceněné texty týkaly, hýbe americkou společností. Je jím prezident Donald Trump. Za články o něm totiž letos byli oceněni novináři hned ze dvou deníků – The New York Times a The Wall Street Journal.

Mimo pozornost poroty ale tradičně nezůstalo ani zahraniční zpravodajství. Oceněni byli například myanmarští novináři agentury Reuters, kteří psali o pronásledování muslimské menšiny Rohingů. Kvůli své práci jsou teď ve vězení.

Výrazným zahraničním tématem byla válka v Jemenu. Za informování o jejích důsledcích dostali cenu novináři Maggie Michael, Maad al-Zikry a Nariman el-Mofty z agentury AP. A v Jemenu pracoval také další oceněný. Vítěznou fotoreportáž tam pro deník The Washington Post nafotil italský fotograf Lorenzo Tugnoli. „Za brilantní vyprávění o tragickém hladomoru v Jemenu, ukázaného za pomoci obrazů, na nichž se krása a klid prolíná s devastací,“ zní oficiální zdůvodnění.

Nejhorší hladomor za sto let

Tugnoli má z ocenění radost. „To nejdůležitější ale teď je, aby Jemen zůstal na stránkách časopisů. Je důležité, aby o něm lidé mluvili, protože válka není u konce,“ říká fotograf. 

Do Jemenu podnikl dvě cesty a dohromady v zemi s kolegy strávil dva měsíce. „Chtěli jsme ukázat, jak tragická je situace. Zároveň mám velký respekt k lidem v Jemenu, takže jsem chtěl jejich příběh rozvinout,“ říká. Při práci byl svědkem mnoha krizových situací. „Hodně jsme pracovali v nemocnicích a v uprchlických táborech, takže jsme se velmi často setkávali s podvýživou a nedostatečnou zdravotní péčí,“ popisuje fotograf.

Na otázku, zda ve válečné zóně pociťoval strach, ale odpovídá, že ne. „Pokud jsem měl z něčeho strach, tak z toho, že se vrátím domů, a nebudu mít fotografie,“ říká. „Nebojím se jít do nebezpečných situací. Pro mě je důležité, abych dělal svou práci dobře a aby lidé, se kterými pracuji, byli v bezpečí,“ vysvětluje Tugnoli.

Fotoreportér Lorenzo Tugnoli: Je těžké, když vidíte lidi v bolestech, ale nemůžete jim pomoci (zdroj: ČT24)

Jemen trápí hlad i nemoci

Občanská válka v Jemenu trvá už přes čtyři roky. Na jedné straně stojí šíitští povstalci Húsíové podporovaní Íránem, na druhé vládní vojska prezidenta Abdara Mansúra Hádího podporovaného Saúdskou Arábií.

Velkým problémem je v zemi nedostatek jídla. OSN už loni v říjnu varovala, že hladem v Jemenu může být zasaženo až 13 milionů lidí a může tak jít o nejhorší hladomor za posledních sto let. Podle neziskové organizace Save the Children od začátku bojů zemřelo hlady 85 tisíc dětí ve věku do pěti let.

V současnosti tam také přibývá pacientů s cholerou a zdravotníci se obávají další epidemie. Jemen už vyhlásil stav nouze, více než třetina nakažených jsou děti. Od roku 2016 se v zemi nemocí nakazilo 1,4 milionu lidí a zemřely jich 3 tisíce.

Newsroom ČT24 (zdroj: ČT24)