Myanmar potvrdil sedm let pro novináře Reuters. Obhájci s verzí, že šlo o policejní léčku, neuspěli

Odvolací soud v Myanmaru potvrdil rozsudek nad dvěma tamními novináři pracujícími pro agenturu Reuters, kteří byli loni v září odsouzeni k sedmiletému vězení za neoprávněné držení tajných státních dokumentů. Žurnalisté psali o tématu pronásledovaného muslimského menšinového etnika Rohingů. Jejich odsouzení kritizovaly již dříve Spojené státy, Evropská unie i řada dalších zemí a organizace pro lidská práva, které vyzvaly k jejich okamžitému a bezpodmínečnému propuštění.

Soudce Aun Nain prohlásil, že novináři – osmadvacetiletý Ťjo Sou U a dvaatřicetiletý Wa Lone – nepředložili dostatek důkazů, aby prokázali svou nevinu.

Reportéři byli zadrženi 12. prosince 2017 na předměstí Rangúnu poté, co se sešli se dvěma policisty, kteří působili v myanmarském Arakanském státě, kde jsou bezpečnostní složky obviňovány z porušování lidských práv při tažení proti muslimské menšině Rohingů.

Odsouzeni byli za neoprávněné držení tajných státních dokumentů. Oba muži trvají na své nevině a tvrdí, že jim dokumenty podstrčili sami policisté. Tuto výpověď překvapivě potvrdil jeden ze svědků, policista Mou Yan Nain.

Události: V Myanmaru hrozí nová vlna násilností (zdroj: ČT24)

Šlo o policejní léčku, tvrdí obhájci

V listopadu podali obhájci novinářů proti verdiktu soudu odvolání, v němž poukazovali na policejní léčku a neschopnost prokuratury dokázat kterýkoli z klíčových prvků zločinu. Myanmarský soud ale odvolání novinářů v pátek zamítl. „Byl to přiměřený trest,“ prohlásil soudce Aun Nain k verdiktu soudu nižší instance, který loni poslal žurnalisty na sedm let do vězení.

Podle agentury Reuters má nyní obhajoba možnost odvolat se k nejvyššímu soudu sídlícímu v metropoli Neipyijtu. Obhájce Than Zo Aun po soudním jednání prohlásil, že obhajoba tuto možnost s novináři projedná. „Rozsudek nás velmi zklamal,“ dodal.

Manželky zadržených novinářů
Zdroj: Ann Wang/Reuters

Křivda a snaha zatajit pravdu, reagoval šéfredaktor agentury Reuters

„Dnešní verdikt je další nespravedlivostí, které Ťjo Sou U a Wa Lone čelí. Zůstávají za mřížemi z jediného důvodu: ti, kdo jsou u moci, chtějí zatajit pravdu,“ prohlásil šéfredaktor agentury Reuters Stephen Adler. „Reportérská práce není zločin, a dokud Myanmar nenapraví tuto křivdu, tisk v Myanmaru nebude svobodný a oddanost Myanmaru vládě zákona a demokracii bude zpochybněna,“ dodal.

Velvyslanec Evropské unie v Myanmaru Kristian Schmidt před soudní budovou v největším městě v zemi v Rangúnu, kde byl verdikt vynesen, agentuře Reuters řekl, že rozhodnutí soudu „vyvolává velké obavy ohledně nezávislosti právního systému“.

Zákroky armády vyhnaly statisíce lidí

Z Arakanského státu na západě země uprchlo kvůli násilnostem myanmarské armády do sousedního Bangladéše přes 700 tisíc Rohingů. OSN operace armády, které spustil útok rohingských povstalců na stanoviště policie v Arakanském státě, označila za etnickou čistku.

Novináři Ťjo Sou U a Wa Lone před svým zatčením zdokumentovali případ masakru v rohingské vesnici Indin. Sedm myanmarských vojáků bylo následně odsouzeno k šesti až deseti rokům vězení. Jde o jediný případ, kdy armáda přiznala, že vojáci Rohingy zavraždili.