Varšava se připravuje na připomínku začátku války. Lesk oslavám kazí Trumpova absence

Události: Varšava se připravuje na pietní akce k výročí začátku války (zdroj: ČT24)

Světoví státníci se sjíždějí do polské Varšavy, kde si v neděli připomenou 80. výročí začátku druhé světové války. Prezident Andrzej Duda přivítá delegace ze čtyřiceti zemí. Česko bude zastupovat Miloš Zeman. Nejočekávanější host, americký prezident Donald Trump, ale návštěvu na poslední chvíli odřekl a zastupovat jej bude viceprezident Mike Pence.

„Přítomnost Donalda Trumpa měla zdůraznit postavení současného Polska a jeho pozici jako jednoho z klíčových partnerů amerických spojenců. Donald Trump ale kvůli hurikánu Dorian, který se blíží k americkému pobřeží, zůstal doma,“ uvedl z Varšavy zvláštní zpravodaj ČT Michal Kubal.

Při vyvrcholení akce, krátce po nedělním poledni, měl Trump promluvit jako třetí řečník v pořadí. I v tom jej podle aktualizovaného programu nahradí viceprezident Pence. Ještě před ním budou hovořit polský hostitel Andrzej Duda a německý prezident Frank-Walter Steinmeier.

Trump sice přislíbil, že do Varšavy přijede později, nicméně server Politico už poznamenal, že polští hostitelé mají problém: místo hvězdy první velikosti dorazí z USA host druhé kategorie. Přitom Trumpův pobyt měl před polskými parlamentními volbami, vyhlášenými na 13. října, předvést, že současná vláda konzervativní strany Právo a spravedlnost není izolovaná a má mocné přátele.

Připomínky začnou v „polské Guernice“

Polský a německý prezident zahájí nedělní akce k výročí druhé světové války časně ráno ve městě Wieluň asi 100 kilometrů od Lodže. Městečko obývané hlavně Poláky a Židy a bez německé menšiny se před osmi desetiletími stalo terčem německých bombardérů. Kvůli masakru civilistů získalo město přezdívku polsko-židovská Guernica, podle baskického města, zničeného německým náletem za španělské občanské války.

Při vzpomínkových akcích polské úřady kladou důraz na to, že se Polsko jako první stalo obětí útoku dvou totalit – německého nacismu a sovětského komunismu. K německým vojskům, které na Polsko zaútočily 1. září 1939, se o 17 dní později přidaly sovětské jednotky, jak se na tom Moskva a Berlín dohodly v paktu Molotov-Ribbentrop.

Putin pozvání nedostal

Polští hostitelé čekají čtyři desítky zahraničních delegací, včetně prezidentů, premiérů, předsedů parlamentů, ministrů zahraničí a obrany, jakož i zástupců královských rodů z Evropy. Z Německa kromě prezidenta Steinmeiera do Varšavy přijede také kancléřka Angela Merkelová. Český prezident Miloš Zeman dorazil už v sobotu.

Ruský prezident Vladimir Putin pozván nebyl. Šéf kanceláře polského prezidenta Krzysztof Szczerski rozhodnutí vysvětlil agresivní politikou Moskvy vůči Ukrajině. Ze solidarity pak podle tisku odřekl účast Putinův spojenec, běloruský prezident Alexandr Lukašenko.