Nejvyšší sluneční věž na světě a desetitisíce zrcadel. Izrael představil obří solární elektrárnu

Události ČT: Obří solární elektrárna v Izraeli (zdroj: ČT24)

V Izraeli se otevřela další část obří solární elektrárny v Negevské poušti. Na rozdíl od české fotovoltaiky používá elektrárna v Ašalim odlišnou technologii. Areálu dominuje 250 metrů vysoká sluneční věž, nejvyšší svého druhu na světě.

Bizarní stavba se vynořuje z pouště kousek za městem Beerševa. Je vyšší než žižkovský vysílač v Praze a na jejím vrcholu září umělé slunce. Krajinu okolo pokrývá padesát tisíc zrcadel. „Jsou to zrcadla speciálního tvaru, která soustřeďují sluneční paprsky na vrchol oné věže,“ vysvětlil David Paz, ředitel elektrárny Negev Energy.

Teplo z rozžhaveného vrcholku věže pak pohání turbínu a vyrábí elektřinu. „Říkáme tomu tady v Izraeli Sauronova věž, jako z Pána prstenů. Je to vidět na vzdálenost padesáti až šedesáti kilometrů,“ dodal izraelský ministr životního prostředí Juval Steinitz.

Elektrárna vyrábí proud i po setmění

Kromě sluneční věže je součástí areálu i další elektrárna založená na jiné netradiční technologii. Neohřívá se tam věž, ale potrubí, které vede přímo před odraznými panely. Ty se musí pořád čistit, aby neklesla účinnost systému. 

Proud v elektrárně vyrábějí i po setmění, protože část tepla se ukládá do zásobníku roztavené soli, která funguje jako baterie. „Tepelnou energii, která byla uschována do roztavené soli, můžeme po dalších pět hodin využívat k výrobě elektřiny na plný výkon,“ přiblížuje ředitel Paz. 

Elektrárny v Ašalim vyrábějí elektřinu pro asi dvě stě tisíc domácností. Izrael nyní prochází energetickou revolucí, a to zejména díky objevu podmořských ložisek zemního plynu a technologickému průlomu u solární energie. „Do několika let chceme ukončit výrobu ve všech původních elektrárnách využívajících uhlí a topné oleje,“ uzavřel ministr Steinitz.