Jednota v britské opozici: Proti brexitu bez dohody je třeba udělat vše

Lídři opozičních uskupení v britském parlamentu se shodli na naléhavé potřebě spolupracovat ve snaze zabránit brexitu bez dohody. Uvedli to v prohlášení po společném jednání, které svolal lídr labouristů Jeremy Corbyn. Podle poslankyně Anny Soubryové se bude opozice snažit brexit bez dohody odvrátit pomocí zákonů. Hlasování o důvěře vládě si Corbyn nechá jako záložní variantu. Do odchodu z Unie zbývá 65 dnů.

Labouristický lídr v polovině srpna vyzval zákonodárce, kteří si nepřejí odchod z Evropské unie bez dohody, aby pomohli svrhnout vládu toryovského premiéra Borise Johnsona, odložit brexit a dovést Spojené království k předčasným volbám.

Informace z jednání ale nasvědčují tomu, že opozice včetně Corbyna bude nejdříve hledat legislativní prostředek, jak Johnsona donutit k odkladu, pakliže by se nerýsovala dohoda se zbytkem Unie.

„Dnes ráno (to bylo) výborné setkání se všemi lídry opozičních stran. Shodujeme se, že budeme pracovat společně, abychom zastavili brexit bez dohody schvalováním zákonů,“ napsala na Twitteru Soubryová. Ta stojí v čele pětičlenného klubu poslanců složeného z bývalých konzervativců a labouristů.

Krátké společné prohlášení sice zmiňuje i hlasování o důvěře vládě, podle zdrojů deníku The Guardian nicméně legislativní cesta dostane přednost. V tomto duchu se vyjádřil také lídr poslaneckého klubu Skotské národní strany Ian Blackford. Šéfové opozičních stran avizovali, že o záležitosti budou dál jednat.

Události: Výrobci skotského tvídu čelí kvůli brexitu nejistotě (zdroj: ČT24)

Boj poslanců a vlády odstartuje příští týden

Britští poslanci po letní pauze opět usednou do lavic za týden. Komentátoři očekávají velkou bitvu mezi vládou a oponenty brexitu bez dohody, k nimž se řadí i část Johnsonových konzervativců.

Corbyn proto prostřednictvím dopisu nabídl spolupráci 116 konzervativním a nezávislým zákonodárcům, kteří podle něj 27. března hlasovali proti brexitu bez dohody. Mezi adresáty je i expremiérka Theresa Mayová, která se ale při zmíněném hlasování zdržela.

Corbyn napsal, že za optimální postup považuje odsunutí odchodu z EU a následné uspořádání předčasných voleb. „Uvědomuji si, že s tímto nemusí všichni kolegové souhlasit. Tudíž bych vás rád přizval k dialogu se mnou… a dalšími opozičními stranami, abychom našli cestu, jak může být vyjádřena zjevná vůle parlamentu proti odchodu bez dohody,“ uvedl.

Dolní komora britského parlamentu na počátku roku krajní podobu brexitu odmítla vícekrát. V Dolní sněmovně se ale dosud nikdy nenašla dostatečná podpora pro jinou variantu, včetně stávající dohody o rozluce, která byla odmítnuta hned třikrát. Poslanci následně schválili zákon, který donutil tehdejší premiérku Mayovou požádat o odklad brexitu. Zda to budou schopni zopakovat, není vůbec jasné.

Corbyn varuje před „brexitem bankéřů“

Jeremy Corbyn ovšem v článku deníku v Independent napsal, že odchod Spojeného království z Evropské unie bez dohody by vydal Velkou Británii na milost americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi a korporacím.

„Uděláme vše, co bude nutné, abychom zastavili katastrofální brexit bez dohody, pro který nemá tato vláda žádný mandát,“ napsal Corbyn. „Náš premiér se vtírá do Trumpovy přízně, protože brexit bez dohody je ve skutečnosti brexit s Trumpovou dohodou,“ dodal.

Spojenectví prezidenta USA s britským premiérem Borisem Johnsonem, které se projevilo mimo jiné na summitu skupiny G7 v jihofrancouzském Biarritzu, označil lídr labouristů za „obrovské nebezpečí pro naši planetu“.

Případný odchod Británie z EU bez dohody by podle Corbyna zemi vydal napospas i „velkým americkým korporacím, které se jen třesou, aby se zakously do naší Státní zdravotní služby (NHS), aby zazvonily umíráčkem našemu ocelářskému průmyslu, aby nás připravily o naše standardy v potravinářství a v ochraně zvířat“. „Brexit bankéřů“ by podle něj byl „zlatým dolem“ pro spekulanty s librou.

Corbyn současně odmítl, že by se vedl zápas o to, zda vůbec Unii opustit. „Je to bitva mnoha proti těm několika málo, kdo zneužili výsledku referenda, aby přesunuli ještě více moci a bohatství na vrchol,“ napsal. Jeho labouristé chtějí, aby o osudu země opět rozhodli její obyvatelé, a to buď v referendu o podobě brexitu, nebo v parlamentních volbách.