Španělsko nabídlo lodi Open Arms se stovkou migrantů svůj přístav, ta však odmítla

Španělská vláda nabídla humanitární lodi Open Arms, která kotví už přes dva týdny u italského ostrova Lampedusa a nyní má na palubě 107 migrantů, aby přistála ve španělském přístavu Algeciras. Loď ale nabídku odmítla, kvůli krizové situaci na palubě prý do španělského přístavu nepopluje. Francie v neděli oznámila, že je ochotna přijmout 40 běženců z lodi.

„Španělsko jako přístav nepřijímáme, protože se nacházíme v krajní humanitární situaci. (Migranti na palubě) se nyní potřebují především vylodit,“ reagovala na nabídku Madridu mluvčí španělské neziskové organizace Proactiva Open Arms, která je provozovatelem lodi. „Je nemyslitelné plout šest dní,“ dodala s odkazem na dobu, za jakou by se loď do Algeciras dostala.

V neděli nejméně čtyři z migrantů skočili do moře a se záchrannými vestami chtěli na ostrov Lampedusa doplavat. Dostihli je členové posádky humanitární lodě a vzali je zpět na palubu. „Varujeme už řadu dní, že zoufalství má svou mez,“ uvedl zakladatel organizace Óscar Camps. „Co víc potřebuje (italský ministr vnitra a šéf protiimigrační Ligy) Matteo Salvini pro svou politickou kampaň – nějaké mrtvé?“ dodal Camps.

„Údajní uprchlíci z údajných válek“

Salvini, který v italské vládě prosadil tvrdou migrační politiku, po oznámení Madridu hájil svůj nekompromisní přístup a zopakoval, že nezisková organizace o podmínkách utečenců lže. Sobotní inspekce na lodi podle něj nezjistila žádnou mimořádnou zdravotní situaci.

„Řeknou nám, abychom z lodi vzali nemocné, kteří nakonec nemocní nejsou. Chtějí, abychom nechali vylodit nezletilé, a pak se ukáže, že mnoho z nich nezletilí nejsou. Ověříme zdravotní situaci, která nakonec není tak naléhavá,“ uvedl italský ministr vnitra. „Jsou to údajní nezletilí a údajní uprchlíci, kteří utíkají z údajných válek,“ dodal.

Loď španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms původně 160 migrantů zachránila u Libye. Minulý týden italský oblastní soud kraje Lazio rozhodl, že loď smí vplout do italských vod a migrantům má být poskytnuta pomoc. Zakotvení v přístavu ale výslovně nenařídil.

Italský ministr vnitra a šéf protiimigrační Ligy v sobotu povolil stanout na břehu 27 nezletilým z humanitární lodi. Udělal to podle svých slov nerad na pokyn premiéra Giuseppa Conteho. Už dříve italské a maltské úřady umožnily vylodění více než dvou desítek migrantů, mimo jiné těhotným ženám, dětem či lidem se zdravotními problémy a jejich doprovodu.

Stovky dalších migrantů čekají na jiné lodi

Kromě lodi organizace Open Arms čeká na povolení italských úřadů k zakotvení i plavidlo Ocean Viking provozované organizacemi Lékaři bez hranic (MSF) a SOS Méditerranée a plující pod norskou vlajkou. To se nyní pohybuje jižně od Sicílie a na palubě stále má 356 afrických migrantů. Ty nalodila posádka mezi 9. a 12. srpnem, jsou mezi nimi čtyři ženy a stovka nezletilých, většina ve věku 15 až 18 let.

Z policejní lodi se na Lampeduse v noci vylodilo 57 tuniských migrantů. Informoval o tom deník La Stampa. Policisté Tunisany natěsnané do šestimetrové lodi zaznamenali u skalnatého neobydleného ostrůvku Lampione, který leží východně od Lampedusy.

Jednoho mladíka po vylodění odnesli v nosítkách. Mezi Tunisany byly i dvě ženy, jedna z nich je těhotná. Policie se snaží zjistit, jak šestimetrová loď unikla kontrolám a dostala se až k ostrovu.