Itálie uzavřela svůj největší uprchlický tábor. Vyklízeli ho od února

Události: Uzavření největšího uprchlického centra v Itálii (zdroj: ČT24)

Itálie v úterý nechala definitivně uzavřít svůj největší uprchlický tábor v Mineu na Sicílii, kde před pěti lety pobývalo přes čtyři tisíce žadatelů o azyl. Informovala o tom agentura ANSA. Uzavření tohoto centra slíbil ministr vnitra a šéf protiimigrační strany Liga Matteo Salvini, podle kterého mají napříště v zemi fungovat jen menší zařízení. Poslanci ze Salviniho strany také v úterý navrhli zpřísnit opatření proti lodím zachraňujícím migranty, které poruší zákaz a vplují do některého z italských přístavů.

S vyklízením tábora Mineo, který fungoval v areálu, kde byli dříve ubytovaní zaměstnanci americké vojenské základny, se začalo už letos v únoru. Počet jeho obyvatel postupně klesal z 1200 až na několik desítek. Posledních 68 migrantů Mineo opustilo minulý týden.

Podle Salviniho uvnitř tábora operovaly zločinecké gangy, které se podílely například na obchodu s drogami. „Nyní se tábor zavírá, takže to je krásné dopoledne,“ řekl v úterý Salvini během návštěvy Sicílie.

Počet nově příchozích klesá

V době největší migrační vlny přes Středozemí do Evropy pobývalo v táboře Mineo v létě 2014 asi 4170 lidí. Po nástupu nové italské vlády loni v červnu jich v Mineu žilo asi 2500. Kabinet tvořený koalicí krajně pravicové Ligy a populistického Hnutí pěti hvězd zaujal vůči migraci silně restriktivní postoj a mimo jiné uzavřel přístavy lodím neziskových organizací, které uprchlíkům v nesnázích pomáhají.

Počty nově příchozích od té doby strmě klesají. Letos za první půlrok připlulo do Itálie 3400 lidí, což je o 80 procent méně než loni, uvedla v úterý evropská agentura Frontex.

Dvě třetiny nově příchozích se dokázaly k italskému pobřeží dostat samy nebo je přivezly lodě italské pobřežní stráže a námořnictva. Kolem tří set migrantů se do Itálie dostalo na palubách lodí neziskových organizací. Nejvíce nových příchozích podle agentury Reuters pocházelo z Tuniska, dalšími frekventovanými zeměmi původu byl Pákistán, Pobřeží slonoviny, Alžírsko, Irák a Bangladéš.

Právě počet migrantů z Tuniska nyní ministr vnitra Salvini zmínil v dopise svému tuniskému protějšku Hišámu Furátímu. Vyzval v něm zemi, aby s větším nasazením bojovala proti pašerákům lidí, a slíbil pomoc tuniské pobřežní stráži. Řím chce do severoafrické země ještě před koncem léta poslat deset hlídkových lodí, které rozšíří flotilu tamní stráže.

Salviniho Liga chce zpřísnit opatření proti lodím zachraňujícím migranty

Italská protiimigrační strana Liga vicepremiéra Salviniho také nově navrhla podstatně zpřísnit opatření proti lodím nevládních organizací zachraňujícím migranty, které poruší zákaz a vplují do některého z italských přístavů.

Podle zvažovaného pozměňovacího návrhu k zákonu o bezpečnosti, který poslanci za stranu Liga předložili v parlamentu,  by nově všem plavidlům, jež  bez povolení zamíří do italských výsostných vod, hrozila pokuta až jeden milion eur (25,5 milionu Kč). Dosud byla maximální výše peněžitého trestu 50 tisíc eur (1,28 milionu korun).

Podle dalších návrhů by byly humanitární lodě, které přes zákaz vplují do italských humanitárních vod, vždy zabaveny a kapitán takové lodi pokaždé zatčen, napsala v úterý agentura ANSA. Plavidla by podle listu La Repubblica připadla policii a civilní ochraně.