Disney natočil legendu Mulan, teď filmu hrozí bojkot. Herečka kritizovala protesty v Hongkongu

Herečka komentovala protesty v Hongkongu a vyvolala rozruch (zdroj: ČT24)

Americká herečka čínského původu Liu Yifei, která v připravovaném americkém filmu ztvární čínskou hrdinku Mulan, se zastala hongkongské policie a protesty označila za ostudu. Především na Twitteru, který není v Číně dostupný, se rozjela kampaň za bojkot celého filmu z produkce společnosti Disney. Jen ve Spojených státech a Hongkongu se na stranu protestujících přidalo přes 37 tisíc lidí.

„Podporuji hongkongskou policii. Teď si na mě klidně útočte. Je to ostuda pro Hongkong,“ napsala Yifei na čínské sociální síti weibo. 

Proti herečce se zvedla vlna nesouhlasu na sociálních sítích a pobouření vyvolala i v ulicích Hongkongu, kde i tento víkend pokračují protesty. „Hraje Mulan, což je feministka. Hodně to protiřečí jejímu chování. Nedává mi to smysl. Řekla bych, že pokud si společnost Disney váží lidských práv, což v posledních letech dávali najevo, tak nebudou zaměstnávat takovou herečku jako Mulan,“ myslí si jedna z protestujících.

Na podporu demonstrujících se v sobotu sešli učitelé. S transparenty zaplnili náměstí ve finanční čtvrti. Později došli až k sídlu správkyně Hongkongu Carrie Lamové. „Kdyby se Carrie (Lamová) obtěžovala a na naše požadavky reagovala na samém počátku, nikdo by nebyl zraněn,“ řekl učitel ve výslužbě Lee a odkazoval přitom na střety s policií. Organizátoři odhadují, že se protestu zúčastnilo 22 tisíc lidí, podle policie jich bylo 8300. 

Slyšet jsou i stoupenci vlády

Do ulic vyšli ale i podporovatelé Číny a s prodemokratickými demonstranty se potkali v hongkongském přístavu. Řečníci na provládní demonstraci uvedli, že mají rádi Hongkong i Čínu, a protestujících z druhého tábora se ptali, proč mají z Pekingu obavy.

Sedmačtyřicetiletý řidič Leo Chen řekl, že přišel, protože chce ve městě o 7,4 milionu obyvatelích žít v míru. „Dřív si v Hongkongu všichni pomáhali, bylo to velmi harmonické (místo),“ vzpomíná. „Když teď vidím, co se z něj stalo, nemám z toho radost, a tak jsem přišel projevit své názory,“ dodal.

Podle agentury DPA vyšlo v sobotu celkem do ulic na 50 tisíc lidí. Demonstrace ale proběhly klidně a žádné vážnější střety s policií hlášeny nebyly.

Demonstrace v Hongkongu začaly jako protest proti zákonu umožňujícímu vydávání trestně stíhaných lidí na pevninskou Čínu, poté ale přerostly ve snahu o demokratické reformy.