KLDR vypálila další rakety a odmítla jednat s Jihem o míru

Události: KLDR odpálila další rakety (zdroj: ČT24)

Severní Korea vypálila ze svého východního pobřeží dvě rakety krátkého doletu. Japonská vláda oznámila, že nemá informace, že by některá raketa dopadla do japonské hospodářské zóny, a ujistila, že střely nepředstavovaly bezprostřední bezpečnostní hrozbu. Jde už v pořadí o šestý raketový test Pchjongjangu za poslední tři týdny. KLDR také odmítla pokračovat v mírových rozhovorech se Soulem.

Pchjongjang tvrdí, že za současnou situaci může Soul. Jihokorejský prezident Mun Če-in se nedávno v projevu zavázal sjednotit Korejský poloostrov do roku 2045. Za nejkritičtější bod označil jeho denuklearizaci. Představil vizi „nového Korejského poloostrova, který přinese mír a prosperitu sobě, východní Asii a světu“.

KLDR ale dialog v době společného cvičení Jižní Koreje a USA odmítá. Soul podle Pchjongjangu nemá právo mluvit o míru, když současně plánuje „zničit většinu naší armády do 90 dnů“. „Je to opravdu nestydatý muž,“ kritizoval Sever Mun Če-ina.

Jihokorejský generální štáb upřesnil, že střely odpálené v pátek krátce po osmé hodině ranní místního času (krátce po 01:00 SELČ) uletěly asi 230 kilometrů a dosáhly až třicetikilometrové výšky, než dopadly do vod mezi Korejským poloostrovem a Japonskem. „Učiníme maximum pro zajištění bezpečnosti lidí těsnou spoluprací mimo jiné se Spojenými státy,“ reagoval japonský premiér Šinzó Abe.

Podle agentury Reuters mimořádně zasedla jihokorejská rada národní bezpečnosti. Vyzvala Severní Koreu, aby přestala podnikat kroky, které by mohly vystupňovat vojenské napětí na Korejském poloostrově. 

Japonské ministerstvo obrany varovalo, že severokorejské raketové testy nejspíše budou pokračovat až do konce společného vojenského cvičení. Už desátého srpna KLDR podle jihokorejských a japonských vojáků vypálila dvě rakety o doletu přibližně 450 kilometrů. 

Pchjongjang během raketových testů v posledních týdnech vyjadřoval frustraci z patové situace ohledně vyjednávání o jaderných zbraních. Pokračující americko-korejské cvičení vnímá jako přípravu invaze, poznamenala agentura AP.

Podle expertů americký prezident Donald Trump testy zlehčuje a dává Severokorejcům prostor k dalším zkouškám.

KLDR čelí kvůli svému vojenskému jadernému vývoji tvrdým mezinárodním sankcím. Jejím předním obchodním partnerem je komunistická Čína, kterou Trump tlačí do přísnějšího postupu vůči Pchjongjangu.