Rusko si předvolalo zástupce americké ambasády. Vadí mu, jak informovala o demonstracích

Ruské ministerstvo zahraničí si předvolalo zástupce amerického velvyslance v Moskvě Tima Richardsona. Důvodem je zpráva na internetové stránce velvyslanectví Spojených států o nepovolené demonstraci, která se v Moskvě konala minulou sobotu. Ministerstvo považuje upozornění na webu velvyslanectví za pobídku k účasti na nezákonné akci a za pokus o vměšování do vnitřních záležitostí Ruska.

Minulou sobotu moskevští policisté pozatýkali stovky demonstrantů protestujících proti vyloučení opozičních kandidátů ze zářijových voleb moskevského sněmu. Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová již dříve prohlásila, že americké velvyslanectví v Moskvě se vměšuje do domácích ruských záležitostí tím, že informuje o demonstracích. 

Zacharovová tvrdí, že velvyslanectví zveřejnilo „bod po bodu a minutu po minutě“ trasu nepovolené akce a až na konci poznamenalo, že se čeká velké množství pořádkových sil a že doporučuje vyvarovat se uvedené trasy. „Chápeme to tak, že devadesát procent této informace vybízelo lidi, aby se přidali k této akci,“ citovala Zacharovovou agentura Interfax. Mluvčí míní, že velvyslanectví bylo do akce aktivně zapojeno, ať v skrytu, či otevřeně.

Upozornění na demonstraci, které je dostupné na anglické verzi webových stránek ambasády, obsahuje dva odstavce. První vyjmenovává místa shromáždění protestujících, čas začátku a zmiňuje, že se očekává přítomnost velkého množství policistů. Druhý uvádí, že akce je nepovolená, a doporučuje americkým občanům, aby se příslušným místům vyhnuli. Následuje řada dalších doporučení a pod nimi mapa v ruštině.

Podobná upozornění vydala ambasáda také v případě dalších demonstrací, například té z 27. července, nebo k akci plánované na sobotu 10. srpna

Moskva kritizovala i českou diplomacii

České ministerstvo zahraničí v neděli vyjádřilo znepokojení nad hromadným zatýkáním pokojných demonstrantů a vyzvalo ruské úřady, aby respektovaly základní lidská práva. Ruské velvyslanectví v Praze označilo reakci ministerstva za zklamání a vyzvalo české partnery, aby se zdrželi „selektivního a předpojatého“ přístupu k problematice lidských práv.

Ruské ministerstvo zahraničí ve čtvrtek upozornilo Německo na nepřípustnost údajného vměšování do vnitřních záležitostí Ruska. V protestu si ruská diplomacie stěžovala na vysílání rozhlasové a televizní stanice Deutsche Welle, financované německou vládou, která podle Moskvy vyzývala obyvatele ruského hlavního města k účasti na nepovolených demonstracích. Německá stanice již dříve podobné obvinění odmítla.