Saúdský princ bin Salmán sice dává ženám práva, ale předtím je za totéž trestá, říká analytička

Kalhousová a Pelikán hodnotí změny v saúdské společnosti (zdroj: ČT24)

Postupné získávání práv může některé saúdské ženy obtěžovat a nemusí s tím souhlasit, shodli se islamolog Petr Pelikán a analytička Irena Kalhousová. To, že ženy v Saúdské Arábii mohou řídit a nově také cestovat do zahraničí bez svolení opatrovníka, ale neznamená uvolnění poměrů, dodali v pořadu Události, komentáře.

Série vládních dekretů nově přiznala ženám v Saúdské Arábii možnost žádat o cestovní pas a vyrazit do zahraničí bez svolení mužského příbuzného. Ženy mohou také plnit roli opatrovnic svých dětí; ani to jim dosud silně tradiční a patriarchální systém neumožňoval.

„Saúdská Arábie je známá tím, že je to jedna z nejkonzervativnějších zemí Blízkého východu. K jakýmkoliv reformám dochází velmi, velmi pomalu, pokud vůbec,“ shrnula ředitelka Herzlova centra izraelských studií Univerzity Karlovy Kalhousová.

Část saúdské společnosti po změnách volala, rozhodně ale ne všichni. „Celá společnost není na takové změny připravena. Je mnoho žen, které to bude obtěžovat a které budou proti tomu. Protože ruku v ruce s právy jdou vždy povinnosti,“ upozornil arabista a islamolog z katedry blízkovýchodních studií Západočeské univerzity v Plzni Petr Pelikán.

S tím souhlasí i Kalhousová. „Ženy dost často nad novinkami jaksi váhají, jestli je to dobré, jestli je to cesta kupředu. Jestli je to to, co chtějí. Takto fungovala saúdská společnost po desetiletí a mění se to opravdu pomalu.“

Princ bin Salmán je osvícený orientální panovník, říká Pelikán

Změny v saúdské společnosti souvisí s postavou korunního prince a nyní faktického vládce státu Mohamedem bin Salmánem, který pravděpodobně dal souhlas s vraždou novináře Džamála Chášakdžího

„Princ je podobný řadě jiných takzvaně osvícených orientálních despotů z historie. To byli třeba vládci muslimských zemí jako v Afghánistánu Amanulláh Chán nebo v Turecku Mustafa Kemal Atatürk. Nebo třeba v Rusku Petr Veliký. Jsou to lidé, kteří chtěli shora reformovat svou zemi tak, aby konkurovala Západu, nebo alespoň nejbližším sousedům,“ uvedl Pelikán.

Podle Kalhousové si princ větší proměnu společnosti nepřeje. „Nedá se říct, že je to reformátor nebo progresivní člověk. Změny, jichž jsme svědky, jsou především součástí ekonomických reforem,“ zdůraznila. 

Ženy v Saúdské Arábii převažují mezi studenty vysokých škol, poté se ale zpravidla nezapojí do pracovního procesu. „To má velký dopad na ekonomiku země, která se chce čím dál víc osvobodit od toho, že její hlavní zisky jsou z ropy. O to bin Salmánovi jde. Ne o politické reformy,“ dodala Kalhousová. 

„Mnohé ženy, které prosazovaly tyto reformy dlouhodobě, se ocitly ve vězení několik dnů nebo týdnů předtím, než tyto změny vešly v platnost. Bin Salmán potlačuje disent, i když zároveň zavádí některá reformní opatření,“ připomněla Kalhousová.