V Německu naměřili rekordních 42,6 stupně. Jeďte se zchladit do Egypta, radila média lidem

V Evropě vyvrcholila letošní druhá vlna extrémních veder. Vůbec nejvyšší teplotu zaznamenali němečtí meteorologové v Lingenu na severozápadě země, kde teploměry ukázaly 42,6 stupně Celsia. Rekordy padly i v severomořských státech Belgii, kde se teplota vyšplhala na 40,6 stupně Celsia, a v Nizozemsku, kde dosáhla 40,4 stupně Celsia a poprvé překročila čtyřicetistupňovou hranici. Sedmdesát let starý teplotní rekord byl pokořen i v Paříži, kde meteorologové odpoledne naměřili 42,6 stupně.

Německo zaznamenalo podle výsledků předběžných měření teplotní rekord druhý den za sebou. Ve středu se rekordy přepisovaly hodnotou 40,5 stupně dosaženou v Geilenkirchenu u Cách. Ve čtvrtek odpoledne vystoupala rtuť na měřicí stanici v Bonnu na 40,6 stupně, poté ale rekord ještě posunulo město Lingen hodnotou 42,6 stupně Celsia. 

Německá média poznamenala, že Němci se při současných teplotách mohou jezdit zchladit například do Středomoří nebo do Egypta, kde bylo „jen“ kolem 35 stupňů. V Aténách nebo na Ibize bylo v poledne kolem 30 stupňů a Lisabonu dokonce jen kolem 26.

V Nizozemsku se teploty vyšplhaly nad 40 stupňů Celsia úplně poprvé v historii, uvedl místní meteorologický úřad KNMI. Na jihu země bylo naměřeno 40,4 stupně Celsia, čímž padl národní rekord ze středy, kdy teplota dosáhla 39,3 stupně Celsia. KNMI dříve uvedl, že na východě země bylo naměřeno dokonce 41,7 stupně. Tento údaj ale podle něj musí meteorologové ještě prověřit, neboť teplota v místě vzrostla „neuvěřitelně rychle“ během několika minut.

Lidé v Berlíně tráví horký den u jezera Wannsee
Zdroj: Reuters/Fabrizio Bensch

Obrovské vedro zažila i Paříž, kde první teplotní rekord 40,6 stupně Celsia padl před druhou hodinou odpoledne. V 16:32 se teplota vyšplhala dokonce až na 42,4 stupně. Dosavadní rekord 40,4 stupně platil od července 1947.

Západní Evropa zažila rekordně teplé počasí už koncem června. V jihofrancouzském Gardu bylo tehdy naměřeno 45,9 stupně.

Paříž zažívá rekordní teploty
Zdroj: Reuters/Charles Platiau

Vedro ohýbalo koleje

Druhý nejteplejší den historie zažila Velká Británie, když teplota na londýnském letišti Heathrow dosáhla 37,9 stupně Celsia. Tento údaj je zároveň rekordem pro červenec. Řada vlaků měla kvůli horkem deformovaným kolejím zpoždění a některé spoje byly zrušeny úplně. Místní meteorologové varovali před bouřkami po vedrech a místními záplavami, uvedl server televize Sky News.

Francouzsko-belgická společnost Thalys, která provozuje stejnojmenné rychlovlaky, na Twitteru oznámila, že kvůli „vážným potížím na železnici způsobeným mimořádným počasím“ přestává prodávat jízdenky na veškeré spoje mezi Belgií, Německem, Francií a Nizozemskem.

Silničáři pracují na opravě jedné z cest v Berlíně navzdory rekordním vedrům
Zdroj: Reuters/Fabrizio Bensch

Chlazení letiště a odstavená elektrárna

Letiště v německém Hannoveru zase celý den posílalo na přistávací dráhy kropicí vozy, aby zabránilo vzniku prasklin na povrchu. Na některých německých dálnicích platí omezení rychlosti, které má zabránit nehodám v případě, kdy se vozovka vinou vedra zvlní nebo popraská.

Železniční společnost Deutsche Bahn začala testovat nový nátěr kolejí, díky němuž se je daří ochladit o zhruba osm stupňů. Jaderná elektrárna v Grohnde v Dolním Sasku oznámila, že kvůli vzrůstající teplotě vody v řece Vezera zahájí v pátek odstávku, která potrvá zřejmě do neděle.

Rakouská agentura APA informovala, že ve spolkové zemi Štýrsko zemřel ve středu na dehydrataci dvouletý chlapec, který usnul v přehřátém automobilu, aniž by si toho rodina všimla. Místní úřady v této souvislosti důrazně varovaly, že děti a zvířata mohou v uzavřených prostorech automobilů bez klimatizace zemřít velmi rychle, a to i v případě, že okolní venkovní teplota je pouhých 26 stupňů.

Obyvatelé Vídně se chladí ve vodách Dunaje
Zdroj: Lisi Niesner/Reuters