Při požáru v Kjótu zemřeli hlavně mladí lidé. Útočník zřejmě svůj čin dlouho plánoval

Většina obětí čtvrtečního žhářského útoku na studio animovaného filmu v Japonsku byli mladí lidé do čtyřiceti let se slibnou budoucností. Počet obětí vzrostl oproti předchozí páteční bilanci o jednu na 34, informovala agentura Reuters. Pachatel se podle svědků v blízkosti studia pohyboval už několik dní před útokem.

Při čvrtečním útoku v Kjótském animátorském studiu zemřelo 34 lidí a řada dalších byla zraněna. „Někteří z nich (obětí) se k nám připojili teprve v dubnu. A  osmého července jsem jim dal jejich první malou prémii,“ řekl k obětem šéf společnosti Hideaki Hatta. „Lidé, kteří měli slibnou budoucnost, přišli o své životy. Nevím, co říci,“ dodal Hatta s tím, že mnoho obětí byly mladé ženy.

Hatta také uvedl, že nedávno obdržel výhružné dopisy. Není ale jasné, zda se čtvrtečním útokem souvisí. 

Patnácti lidem, kteří při požáru zemřeli, bylo mezi 20 a 29 lety, jedenácti mezi 30 a 39, uvedla televize NHK. Dalším šesti obětem bylo přes 40 let a jedné bylo nejméně 60. Věk poslední oběti, muže, který zemřel v nemocnici, není známý. Jména obětí nebyla zveřejněna.  

Čtvrteční útok na světově proslulé studio Kyoto Animation byl nejhorší hromadnou vraždou v Japonsku za poslední dvě desetiletí. Studio mělo přibližně 160 zaměstnanců s průměrným věkem 33 let.

BBC: Podezřelý se v blízkosti studia zřejmě pohyboval už několik dní před útokem

Policie potvrdila, že za útokem stál jednačtyřicetiletý Šindži Aoba, který podle svědků křičel „Zdechněte“ a pak zřejmě benzinem polil vchod do studia a zapálil ho. 

Jeden z přeživších uvedl, že se zachránil díky tomu, že skočil z balkonu ve druhém patře budovy. Jak popsal, nejdříve uslyšel hlasitý výbuch, pak se objevil černý kouř a začalo se mu těžce dýchat. „Měl jsem na výběr – buď skočit z druhého patra a zranit se, nebo zemřít,“ řekl.

BBC s odvoláním na místní média uvedla, že se útočník v blízkosti studia pohyboval už několik dní před útokem.  

Jedna svědkyně řekla tiskové agentuře Kyodo, že si v pondělí nedaleko budovy všimla muže, který byl Aobovi podobný. Podle ní nesl dvě krabice, které zřejmě obsahovaly plechovky s benzinem. Dvojice studentů zase uvedla, že podezřelého viděla, jak leží na lavičce vzdálené asi 500 metrů od studia. 

Šindži Aoba při požáru utrpěl těžké popáleniny na obličeji a nohou. V současnosti je ve vazbě a byl převezen do nemocnice v Ósace. 

Kvůli jeho zdravotnímu stavu ho policie dosud nemohla detailně vyslechnout, motiv útoku tak zůstává nejasný. Údajně ale útočník viní světově proslulé studio z plagiátorství jeho románu. Šéf společnosti ale o žádné stížnosti na případné plagiátorství neví.

Podle výpovědí svědků muž po útoku křičel: „Okradli jste mě.“ Veřejnoprávní televizní stanice NHK informovala, že pachatel má záznam v trestním rejstříku a v minulosti byl ve vězení za krádež peněz z obchodu.   

Samotář, který trávil dny u počítačových her

Aoba žil v bytě ve městě Ómija severně od japonské metropole, asi 500 kilometrů od Kjóta. Byl samotář, s nikým téměř nemluvil a celé dny hrál doma počítačové hry. „Nikdy jsem ho neviděl jít ven během dne, ani do potravin. Slyšel jsem ale, jak chodívá ven kolem půlnoci,“ uvedl jeden ze sousedů, který si nepřál zveřejnit své jméno. I další sousedé si podle něj stěžovali na hlasitou hudbu z videoher, která se ozývala z Aobova bytu.

Jen pár dní před útokem se s ním výše zmíněný soused dostal do konfliktu. Aoba začal bušit do zdi od jeho bytu, tentokrát kvůli hluku, o kterém se domníval, že vychází ze sousedova bytu. A když tento soused došel za Aobou, aby mu vysvětlil, že za hluk nemůže on, ale někdo jiný, muž ho údajně chytil a křičel na něj. „Začal na mě řvát, abych byl zticha. Chytl mě za límec a začal mě tahat za vlasy. Bylo to děsivé,“ popsal soused.