Zřejmě největší větrná farma v Africe má 365 stožárů. Vyrobí elektřinu pro Keňu

Keňský prezident Uhuru Kenyatta slavnostně uvedl do provozu zřejmě největší větrnou farmu v Africe. Elektrárnu tvoří 365 větrných turbín v údolí u jezera Turkana na severozápadě země, které mají zemi dodávat až 17 procent veškeré elektrické energie. Jejich provoz má také snížit cenu elektřiny a přilákat do východoafrické země zahraniční investory, píší zahraniční agentury.

„Keňa je bezpochyby na cestě stát se světovým lídrem na poli obnovitelné energie,“ prohlásil Kenyatta. Projekt byl podle agentury AFP od začátku bedlivě sledován zahraničními pozorovateli, protože měl být zkouškou toho, zda lze na kontinentu provádět rozsáhlé investice do obnovitelných zdrojů energie.

Projekt, který stál v přepočtu 678 milionů amerických dolarů (15,86 miliardy korun), je největší investicí soukromého sektoru v Keni. Na projektu se podílela půjčkou ve výši 200 milionů dolarů (asi 4,5 miliardy korun) Evropská unie a dále jej financovalo konsorcium evropských a afrických soukromých společností.

Oblastí, ve které farma stojí, vane podle odborníků stabilní vítr a je jednou z největrnějších oblastí Afriky. Pro výstavbu větrných elektráren je tedy výjimečně vhodná. Elektrárna může být proto až dvakrát účinnější než obdobné stavby v Evropě či v Americe.

Keňa v současnosti produkuje většinu své elektřiny z vodních, geotermálních a větrných elektráren. Vláda má v plánu do roku 2020 vyrábět veškerou energii z obnovitelných zdrojů, nicméně podle některých environmentalistů tento úmysl zrazuje záměrem postavit uhelnou elektrárnu v oblasti Lamu. Její výstavba byla prozatím pozastavena, řada analytiků ji však považuje za zbytečnou.

Větrné farmě roky chybělo připojení na síť

Původně měl projekt zahájit provoz už v roce 2011, ale kvůli finančním a stavebním průtahům se s jeho realizací začalo až v roce 2014. Dánský výrobce větrných turbín Vestas Wind Systems instaloval 365 turbín o kapacitě 310 megawattů v poušti u jezera Turkana v březnu 2017.

Keňská státní Kenya Transmission Company (KetraCo) zodpovědná za přenosovou soustavu se pak zpozdila se stavbou, i kvůli obtížným jednáním s majiteli půdy na trase, kudy vede elektrické vedení. To je dlouhé 428 kilometrů a vede z Loiyangalani na severu země na jih do Suswy.

Přestože o finanční prostředky není nouze, investice do obnovitelné energie v Africe se uskutečňují jen pomalu kvůli byrokratickým a infrastrukturním překážkám. Dánský výrobce nicméně už v době dokončení elektrárny doufal, že „velmi brzy“ ohlásí nový projekt větrné farmy v Maroku a západní Africe.