Kupte si naše stíhačky, nabízí Rusko Turkům. USA chtějí dodávku F-35 zablokovat

Horizont ČT24: Rusko nabízí Turkům stíhačky (zdroj: ČT24)

Rusko je připraveno prodat Turecku víceúčelové stíhačky Su-35 náhradou za americká letadla F-35, oznámil šéf ruské státní zbrojovky Rostěch Sergej Čemezov. Spojené státy opakovaně pohrozily, že Ankaře stroje nepošlou. Nelíbí se jim turecké rozhodnutí pořídit si ruský systém protivzdušné obrany S-400.

Moderní stíhací letouny Su-35 v Rusku zakoupila dosud jen Čína, dodávka Indonésii se zatím neuskutečnila kvůli americkým sankcím. Spekuluje se o možném prodeji letadel Egyptu. „Pokud naši turečtí kolegové projeví zájem, jsme připraveni na dodávkách Su-35 pracovat,“ vzkázal nyní podle agentury TASS Čemezov. 

Dodávka ruských raketových baterií S-400 do Turecka byla zahájena již minulý týden. Podle ruských zdrojů byl ve čtvrtek z Ruska vypraven další letoun s technikou.

Kontrakt se stal důvodem roztržky mezi Tureckem a Spojenými státy, které Ankaru několikrát varovaly před odvetnými kroky. Američané hrozí, že z Turecka, které je členem NATO, bude stažena výroba komponentů k letounům F-35. Ankara navíc nemůže počítat s plánovanou dodávkou stovky stíhaček tohoto typu.

Ohrožujete spojenecké vztahy, ozývá se z Ankary

Turecké ministerstvo zahraničí v reakci označilo americké rozhodnutí za chybné. Podle Ankary k němu není „legitimní důvod“ a zmíněný krok pouze poškodí strategické vazby mezi oběma spojenci v NATO.

Ruský systém protiraketové obrany S-400
Zdroj: Taťána Makejevová/Reuters

Ankara tvrdí, že jí Aliance neposkytla žádné alternativy. Turecko proto na ruském systému trvá, chce ho použít k zajištění hranic se Sýrií a Irákem. S plným nasazením ruských raket se v zemi počítá v dubnu 2020.

Nákup ze zahraničí už raději ne

Šéf tureckého sdružení obranného průmyslu Ismail Demir připustil, že Turecko napříště v cizině zbrojní materiál nenakoupí, pokud to nebude absolutně nutné. Místní zbrojovky mohou podle něj v důsledku amerických sankcí utrpět „dočasné ztráty“, odvětví bude ale prý v konečném důsledku silnější.

Ztráty podle Demira postihnou hlavně ostatní státy, které jsou do programu výroby amerických stíhacích letounů zapojeny. Výroba jednoho stroje bude podle něj o sedm až osm milionů dolarů dražší.