Za třicet let zmizelo 90 procent úhořů. Hlavně kvůli masivnímu pašování pro asijskou kuchyni

Úhořů rapidně úbývá, může za to hlavně nelegální obchod (zdroj: ČT24)

Populace úhoře říčního se za poslední tři desítky let rapidně ztenčila. Velkým dílem proto, že jde o jedno z nejpašovanějších zvířat světa. Roční výnos z nelegálního obchodu s touto rybou se odhaduje na 85 miliard korun. Zájem je o ni hlavně v Japonsku, Číně nebo Jižní Koreji – v Asii se totiž věří, že má její maso afrodiziakální účinky.

Úhoři říční se třou v Sargasovém moři v Atlantském oceánu, odkud mláďata odnáší Golfský proud ke břehům Evropy. Potom putují dva roky proti proudům řek a potoků. Tam pak mladí úhoři žijí do věku asi 25 let, živí se larvami a červy.

Když ale dospějí, tak se opět vydávají na až 6500 kilometrů dlouhou cestu zpět do Karibiku, kde se narodili. Tam se vytřou a umírají. Ročně tuto trasu absolvují stovky milionů úhořů.

Za posledních 30 let ale jejich počet klesl o 90 procent. Hlavně kvůli nelegálnímu obchodu. „Máme tady ikonické druhy, jako je slon nebo nosorožec. Když se ale podíváme na peněžní zisk z nelegálního obchodu, pašování úhořů se řadí mezi nejzávažnější zločiny vůči divoké přírodě,“ říká vyšetřovatel Ian Guildford.

Úhoří potěr zadrželi i celníci na ruzyňském letišti

Některé vlády i jejich represivní složky se snaží pro záchranu úhořů něco udělat a situaci jim usnadňuje, že úhoři říční jsou na seznamu CITES, který reguluje obchodování s některými druhy organismů. Státy tak mohou lov těchto ryb kontrolovat a omezovat.

Pašeráci si ale stejně hledají cestu, a to nejčastěji na asijský trh. Ročně tam z Evropy putuje na 350 milionů rybek. Úhoři se tam prodávají i desetkrát dráž, než je jejich původní hodnota. Poptávka po úhořím mase v Asii stoupá hlavně proto, že mu přisuzují údajné afrodiziakální vlastnosti; má prý povzbuzovat potenci, ale i přinášet štěstí.

„Do kufru se vejde až sto tisíc mladých úhořů. Pokud z Evropy odcházejí v ceně euro na jednoho, tak máte v zavazadle sto tisíc eur. Pak je necháte vyrůst ve vodní nádrži v Číně a za rok mají hodnotu milionu,“ popisuje mechanismus předseda organizace Sustainable Eel Group Andrew Kerr.

Jen za posledních dvanáct měsíců Europol zabavil 15 milionů těchto ohrožených zvířat. To je o polovinu více než předchozí rok. Své zkušenosti mají i čeští celníci. Začátkem roku na pražském letišti zabavili 36 sáčků monté – tedy úhořího potěru. Na 70 tisíc kusů ryby se ve třech kufrech snažila propašovat cizinka cestující do Hanoje.

Úhoři jsou na červeném seznamu kriticky ohrožených živočichů ale i kvůli znečištění vody, v České republice jich navíc většina uhyne v lopatkách vodních elektráren.