Německo obžalovalo osm pravicových radikálů. Útoky prý chtěli vyvolat „něco jako občanskou válku“

Německý nejvyšší státní zástupce obžaloval osm členů pravicově extremistické skupiny Revolution Chemnitz kvůli přípravě smrtících útoků v německé metropoli, které měly vyústit v situaci podobnou občanské válce a nakonec i v pád vlády. Informují o tom televizní a rozhlasové stanice NDR a WDR a deník Süddeutsche Zeitung.

Skupina radikálů ve věku 21 až 31 let se dala dohromady loni v rámci rozsáhlých a někdy násilných protestů, které ve východoněmeckém městě Chemnitz (Saská Kamenice) následovaly po vraždě pětatřicetiletého Němce, z níž je obžalován jeden Syřan a jeden Iráčan.

Podle nejvyššího státního zastupitelství osm mužů v polovině září vytvořilo teroristické uskupení a chystalo útoky na 3. října, tedy den, kdy si celé Německo připomíná znovusjednocení země z roku 1990. První říjnový den byli ale všichni zatčeni.

Muži žijící v Sasku útoky chystali v chatové skupině nazvané „Plánování revoluce“, přes kterou si mimo jiné posílali fotky Adolfa Hitlera. Zakladatel skupiny Christian K. při výslechu přiznal, že akce v Berlíně měla být provedena tak, aby to vypadalo, že za ní stáli levicoví extremisté, a měla vést k „něčemu, jako je občanská válka, povstání“. Konečným cílem skupiny, která podle vyšetřovatelů počítala i s dalšími útoky, byl pád vlády a zhroucení demokratického pořádku spolkové republiky.

Jaké byly konkrétní plány, si zatím vyšetřovatelé nejsou jisti. Podle nejvyššího státního zastupitelství se ale muži snažili obstarat si zbraně. Pět obžalovaných už v září 2018 přistoupilo k akci, o níž mluvili jako o zkušební a při níž cíleně napadali lidi, které považovali za migranty nebo stoupence levice.

Někteří z obžalovaných při výsleších připustili, že pro chystanou říjnovou akci počítali se smrtícími útoky, jiní tvrdili, že ve skupině byli jen ze zvědavosti a že měli divný pocit, když se v ní začalo mluvit o zbraních. Ze společného chatu se ale nikdo z nich neodhlásil.

Šest z obžalovaných je nadále ve vazbě. Podle státního zastupitelství jde o čelné představitele neonacistické a hooliganské scény v oblasti Chemnitzu.

Německo má podle ministra zahraničí potíž s pravicovým terorismem

Ministr zahraničí Heiko Maas o víkendu v úvodníku nejčtenějšího, bulvárního deníku Bild přiznal, že Německo má s pravicovým extremismem problém a dlouho před ním zavíralo oči. Dělo se to i přes sérii vražd, jež měla v minulém desetiletí na svědomí skupina Nacionálněsocialistické podzemí (NSU), nebo navzdory tomu, že se cílem atentátu stali primátorka Kolína nad Rýnem Henriette Rekerová a starosta západoněmecké obce Altena Andreas Hollstein.

„Osmdesát let od začátku druhé světové války se politici znovu stali oběťmi pravicových extremistů. Kvůli svému přesvědčení. Kvůli tomu, co pro zemi dělají,“ napsal šéf německé diplomacie ze sociální demokracie, která vládne s křesťanskými demokraty kancléřky Angely Merkelové.

V obou zmíněných případech byl důvodem útoku nesouhlas s otevřeným přístupem těchto politiků vůči migrantům. Po vraždě hesenského politika Waltera Lübckeho, který byl rovněž považovaný za vstřícného vůči migrantům, dostala Rekerová i jiní politici výhrůžky smrtí.

„Německo má problém s terorismem,“ varuje Maas s tím, že přehlížet ho může mít smrtelné následky. „Musíme pravicový terorismus jako takový konečně nazvat,“ vyzývá Maas. Příliš často se v případech o útocích pravicových radikálů mluví jako o „ojedinělých případech“ nebo o „jednání v amoku“, tvrdí Maas. „Terorismus je terorismus a na tom se nedá nic relativizovat,“ uvedl.