Čínský prezident je poprvé za 14 let v KLDR. Kimovi vzkázal, aby pokračoval v rozhovorech s USA

Zpravodajka ČT Šámalová: Postoj Číny vůči KLDR je zásadní v případě mezinárodních sankcí (zdroj: ČT24)

Čínský prezident Si Ťin-pching na schůzce se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem uvedl, že doufá v pokračování rozhovorů se Spojenými státy ohledně jaderného odzbrojení KLDR. Informují o tom čínská státní média. Jedná se o první cestu nejvyššího čínského představitele do této země po 14 letech. Peking a Pchjongjang nyní slaví 70. výročí navázání diplomatických vztahů.

Čínský prezident prohlásil, že doufá nejen v pokračování rozhovorů, ale také v pokrok. Si Ťin -pching zároveň zdůraznil, že Peking chce sehrát „konstruktivní úlohu“ při denuklearizaci Korejského poloostrova. Kim podle japonské agentury Kjódó vyjádřil při rozhovoru s čínským prezidentem zklamání ohledně amerického postoje.

Hlavním cílem Číny je stabilita v Severní Koreji a hospodářská spolupráce obou zemí, stejně jako setrvání Pekingu v silné pozici, pokud jde o jednání o severokorejském jaderném programu, píše BBC. Server připomíná, že vazby mezi tradičními spojenci jsou v poslední dekádě napjaté kvůli jaderným ambicím Pchjongjangu, které Peking vnímá kriticky.

Do Severní Koreje zavítal naposledy v roce 2005 Siův předchůdce v úřadu Chu Ťin-tchao. Naopak severokorejský diktátor Kim byl v Číně od začátku loňského roku už čtyřikrát a Čína je dlouhodobě nejbližším diplomatickým spojencem a obchodním partnerem KLDR.

Siovi dělá doprovod jeho manželka Pcheng Li-jüan, ministr zahraničí Wang I a několik dalších představitelů Komunistické strany Číny, uvedla čínská státní agentura Nová Čína.

Jednání mezi USA a KLDR se zadrhlo

Po druhém summitu severokorejského vůdce Kima a amerického prezidenta Donalda Trumpa v únoru ve vietnamské metropoli Hanoji opět sílí napětí také mezi KLDR a USA. Tato schůzka zaměřená na jaderné odzbrojení Korejského poloostrova skončila předčasně a bez dohody.

Podle analytiků se čínský prezident bude snažit v KLDR zjistit, zda existuje cesta, jak posunout jednání dál. Tuto informaci by pak mohl sdílet s Trumpem, s nímž se má setkat na nadcházejícím summitu G20.

Horizont ČT24: Čínský prezident dorazil do KLDR (zdroj: ČT24)

Washington po únorovém setkání v Hanoji obvinil Pchjongjang, že požadoval v podstatě zrušení všech sankcí, které na něj byly uvaleny za jeho jaderné a raketové testy, výměnou za pouhé částečné odzbrojení. KLDR naopak uvedla, že žádala zmírnění sankcí, za což nabízela uzavření veškerých zařízení ve svém hlavním jaderném komplexu v Jongbjonu.

Od té doby rozhovory mezi Washingtonem a Pchjongjangem váznou. Trump přitom opakovaně naznačil, že se další vrcholné schůzce s Kimem nebrání. Od summitu se ale neuskutečnila žádná jednání na pracovní úrovni, i když vlády obou zemí byly od té doby v opakovaném kontaktu, sdělil ve středu zvláštní americký zmocněnec pro Severní Koreu Stephen Biegun.