Kim Čong-un nechal za zpackaný summit s Trumpem popravit vyslance pro USA a další vyjednavače

Horizont: Kim Čong-un nechal kvůli nevydařenému summitu popravit diplomaty (zdroj: ČT24)

Po neúspěšné únorové schůzce amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una ve Vietnamu začaly v KLDR padat hlavy. Podle zdroje jihokorejského listu Čoson Ilbo byl popraven severokorejský vyslanec pro USA Kim Hjok-čchol a další čtyři členové vyjednávacího týmu. Jiné osoby včetně vlivného generála údajně skončily v pracovních táborech. USA zprávu prověřují.

Washington krach únorových jednání zdůvodňuje tím, že KLDR požadovala zmírnění sankcí a nabízela jen částečné ústupky v oblasti svých jaderných kapacit. Trump naopak žádal úplnou denuklearizaci Korejského poloostrova.

Kim Hjok-čchol byl popraven v březnu na letišti Mirim v Pchjongjangu spolu se čtyřmi pracovníky ministerstva zahraničí poté, co byli všichni obviněni ze špionáže pro Spojené státy, píše Čoson Ilbo s odkazem na anonymní severokorejský zdroj. Podle něj vyslanec dle režimu „špatně informoval o jednáních, a to bez správného pochopení amerických záměrů“.

Další lidé skončili v pracovních táborech

Kimova pravá ruka, generál a politik Kim Jong-čchol, který se účastnil schůzek s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem, byl podle jihokorejského listu poslán do pracovního tábora poblíž čínských hranic. Spolupracovníci Kim Jong-čchola byli odstaveni na vedlejší kolej a některé osoby pracující na přípravě summitu údajně rovněž skončily v táborech.

Ověřování zprávy je v procesu, uvedl Pompeo

Reuters se nepodařilo zprávu o popravě vládních činitelů ihned ověřit a agentura AP uvádí, že je třeba ji brát s rezervou. „Je důležité zmínit, že jihokorejská média i vláda v Soulu v minulosti vícekrát přinesly zákulisní zprávy o procesech v Severní Koreji, které se později ukázaly jako nepravdivé,“ píše AP.

Informaci se snaží ověřit také Washington, řekl médiím americký ministr zahraničí Mike Pompeo, který je na návštěvě v Berlíně. „Viděli jsme článek, o kterém mluvíte. Děláme, co můžeme, abychom to prověřili. Pro dnešek k tomu nemám nic dalšího,“ komentoval zprávu.

Čistky však nejsou v KLDR ničím výjimečným. V roce 2013 nechal režim popravit Kimova strýce. Čang Song-tchek, považovaný za muže číslo dvě severokorejské hierarchie, byl zbaven všech funkcí a titulů a obviněn mimo jiné z korupce, vytvoření „kontrarevoluční frakce“ a nemravného chování, což zahrnuje sukničkářství a užívání drog.

Vyjednávání o denuklearizaci Korejského poloostrova jsou po únorovém jednání Trumpa s Kimem na mrtvém bodě. Severní Korea navíc dál provokuje. Tento měsíc provedla hned několik zkušebních odpalů raket krátkého doletu, které jsou podle expertů pravděpodobně součástí nového severokorejského zbrojního systému. Analytici míní, že se KLDR nejnovějšími testy snaží vystupňovat tlak na Spojené státy.