Policisté stále hledají muže podezřelého z pátečního útoku v Lyonu. Zveřejnili nové fotografie

Francouzská policie stále pátrá po muži, kterého podezírá ze sestrojení výbušniny, jež v pátek při explozi zranila 13 lidí v centru francouzského města Lyon. Úřady zveřejnily dvě nové fotografie, muže se ale zatím nepodařilo identifikovat. K útoku se nikdo nepřihlásil. Podezřelý je podle prokuratury stále na útěku. Vyšetřování zpomalují četné nejasnosti ohledně pachatelovy totožnosti a jeho motivů, napsala agentura AFP.

Případ vyšetřuje protiteroristické oddělení pařížské prokuratury. Zatím se ale nepotvrdilo, že šlo skutečně o terorismus. Policie nedává přednost žádné konkrétní hypotéze o motivech útočníka. „Použitý postup je trochu zvláštní, připomíná (Alžířan Khaleda) Kelkala, předpokládaného pachatele vlny pumových útoků v polovině 90. let. Cíl útoku je divný. Proč si vybral pekařství Zlatá houstička? Proč tam? Proč Lyon?“ upozornil zdroj z policejních odborů.

Ministerstvo vnitra přesto vyzvalo ke zvýšení bezpečnostních opatření. „Je ještě příliš brzy na to říci, zda lze tento čin označit za teroristický útok,“ řekla francouzská ministryně spravedlnosti Nicole Belloubetová. 

Není jasné, zda je muž ozbrojen

Policie zveřejnila zrnitou fotografii muže, který před jedním z místních pekařství balíček s výbušninou zanechal. Podezřelý měl na sobě sluneční brýle, černé tričko s dlouhým rukávem a světlé kraťasy a vedl jízdní kolo. Policejní zdroj agentuře AFP sdělil, že hledanému je kolem 30 let. Vyšetřovatelé se obrátili na občany, aby jim v pátrání po dotyčném pomohli. Varovali, že může jít o nebezpečnou osobu. Neví se, zda je, či není ozbrojená. 

„V Lyonu máme poměrně rozsáhlé monitorování ulic kamerami. Je (na jejich záběrech) vidět osoba přijíždějící a odjíždějící na kole a také zřejmě budeme mít svědky, což by mohlo vyšetřování posunout kupředu,“ řekl novinářům po návratu z Japonska starosta Lyonu a bývalý ministr vnitra Gérard Collomb. Svědeckých oznámení zatím policie prověřuje několik desítek.  

Podezřelý balíček vybuchl na pěší ulici Victora Huga plné obchodů a restaurací okolo 17:30 našeho času. Mezi lidmi, které bomba obsahující hřebíky a šrouby zranila, je podle agentury AFP devět žen, včetně desetileté dívky, a čtyři muži. Většina z nich byla zraněna sklem z chladicího pultu, který exploze roztříštila. Jedenáct ze třinácti zraněných bylo hospitalizováno, jejich zranění jsou ale pouze lehká. Podle ministra byly oběti zraněné zejména na dolních končetinách.

Podle zdroje AFP byla náplň výbušniny v balíčku poměrně slabá, a tak nezpůsobila větší škody. Média uvedla, že součástí nálože byly v přiložené tašce kovové předměty. Výbušnina byla odpálena na dálku. Panuje silné podezření, že při útoku použil strůjce bomby malé množství peroxidu acetonu (TATP). TATP je velmi nestabilní podomácku vyrobitelná výbušnina. Byla použita při atentátech islamistů spáchaných v Paříži 13. listopadu 2015 a v Bruselu v březnu 2016.

Stopy DNA k identifikaci nevedly

Na zmíněné tašce podle BFMTV byly nalezeny stopy DNA, zda patří pachateli, ale jasné není. Ten, kdo tyto stopy zanechal, podle zdroje blízkého vyšetřování nefiguruje v databázích, což maří naděje na rychlou identifikaci podezřelého.

Francie nezažila útok za pomoci nastraženého balíčku od prosince 2007, kdy se terčem stala advokátní kancelář a dosud neobjasněný útok si vyžádal jednoho mrtvého a jednoho zraněného. Od přestřelky ve Štrasburku z loňského prosince, která si vyžádala pět mrtvých a jedenáct zraněných, platí ve Francii posílená bezpečnostní opatření. Hrozba terorismu tedy v očích úřadů stále trvá.

Někteří francouzští voliči si při současných volbách do Evropského parlamentu povšimli, že bezpečnostní kontroly u volebních místností jsou přísnější než obvykle. Šedesátník Cyrille nicméně nezaznamenal neobvyklou atmosféru. „Nelze žít ve strachu,“ podotkl. 

Souvislost mezi volbami a útokem místní v Lyonu nevidí. „Budu volit bez obav, nevidím žádnou přímou souvislost mezi volbami a explozí,“ řekl AFP také jednadvacetiletý student Baptiste Audrieux, který bydlí pouze několik stovek metrů od pekárny, kde balíček vybuchl.