Čína vypouští do ovzduší freony. Přestože je před 12 lety oficiálně přestala vyrábět

Horizont ČT24: Čína vypouští do ovzduší tvrdé freony (zdroj: ČT24)

Po letech klidu přišla alarmující zpráva o stavu stratosféry. Plynné freony, původce ozonové díry a strašák 80. let, se vracejí. Podrobné měření ukázalo, že čínské firmy začaly ve velkém vypouštět do atmosféry plyny, které ale měly být podle mezinárodních dohod radikálně omezeny. Konec výroby freonů přitom čínská vláda oznámila už před dvanácti lety.

Dokument bristolské univerzity ukázal na konkrétní viníky. Freony vypouští čínské továrny na montážní pěny a izolace. Často pracují se zastaralou technikou, odmítají investovat do ekologických postupů a do vzduchu neustále chrlí škodliviny. Stopy freonů zachytily měřicí stanice v Jižní Koreji i Japonsku.

„První signály se objevily už v loňském roce,“ potvrzuje Ladislav Metelka z Českého hydrometeorologického ústavu. Už tehdy si vědci všimli, že freony z atmosféry ubývají až o polovinu pomaleji než v období před rokem 2012.

Znečištění freony
Zdroj: ČT24

Nebezpečné plyny přitom měly na základě dohod z výroby už dávno zmizet. Freony se dostávají do ovzduší, kde zůstávají až sto let a ničí ozonovou vrstvu. „Má to za následek nárůst intenzity UV záření, i toho škodlivého. Dokáže poškozovat lidskou DNA a následně může docházet ke vzniku rakoviny kůže a podobně,“ dodává Metelka.

Ať jsou freony vypouštěny kdekoliv na světě, dostávají se do ozonové díry na jižní polokouli. Nad severní polokoulí je díky cirkulaci ve stratosféře pouze lehké oslabení ozonové vrstvy, ale na jižní polokouli se objevily v 90. letech oblasti, kde ozon téměř úplně vymizel. A to je pro život na Zemi velký problém.
Michal Kozubek
Ústav fyziky atmosféry AV ČR

Svět se freonů obává od 80. let, kdy americká NASA začala pravidelně zveřejňovat stav ozonové vrstvy nad Antarktidou. Pod Montrealský protokol vyžadující postupné omezení a zákaz výroby freonů se v roce 1987 podepsalo 196 států včetně Číny. Peking navíc oznámil, že produkci freonů ukončil v roce 2007.

Čína sama navenek proti černým výrobcům freonu bojuje. Loni v listopadu zatkla několik lidí za držení látek potřebných k jejich výrobě. Experti ale poukazují na to, že úřady mají na udržení stávajících neekologický provozů finanční zájmy a kontroly bývají často nedokonalé.