Turecko i přes nesouhlas NATO nakoupí ruské protirakety. USA hrozí rozsáhlými sankcemi

Studio ČT24: Turecko koupí ruské protiletadlové systémy (zdroj: ČT24)

Turecko i přes nesouhlas NATO nakoupí ruské protiletadlové systémy S-400. Uvedl to turecký viceprezident Fuat Oktay. Podle Spojených států ale nejsou ruské systémy slučitelné s ostatním vybavením Severoatlantické aliance, jíž je Turecko součástí. Washington tak za uzavření obchodu pohrozil rozsáhlými sankcemi.

Nákup již dříve avizoval prezident Recep Tayyip Erdogan, podle něhož je Turecko svrchovaným státem a kroky přijímá bez ohledu na třetí stranu. Spojené státy ale odpověděly, že v reakci na smlouvu s Ruskem vyřadí Turecko z nákupu a podílení se na výrobě amerických stíhaček F35. Chtějí také uplatnit další sankce proti všem entitám i jednotlivcům, které s Ruskem obchodují. 

Turecko ale nadále tvrdí, že potřebuje diverzifikovat svoje systémy protivzdušné ochrany. Údajně se jedině tak může efektivně bránit proti dalším hrozbám. Uvádí také, že podmínky, které nabízejí Američané, nejsou pro stát tak výhodné jako ty, které nabízí Rusko. To se týká i sdílení technologií.

„V případě, že by se tento spor vyhrotil, hrozí následky pro celou tureckou ekonomiku,“ popsal zpravodaj ČT v Turecku Václav Černohorský. Rozhodnutí by podle něj ještě více prohloubilo recesi, s níž se Turecko nyní potýká.

Prodej ruského protiraketového systému S-400 Turecku vyvolal silně negativní reakce i v ostatních členských zemích NATO. Viceprezident USA Mike Pence v minulosti dokonce varoval, že nákupem Turecko riskuje své členství v Severoatlantické alianci. Turecko ale na kontraktu s Moskvou trvá a navrhuje vyřešit problém vytvořením turecko-americké pracovní skupiny, která by se sporem zabývala.

„Budeme pokračovat dále (v naplnění kontraktu s Ruskem). Je to naše svrchované rozhodnutí. Nikdo nás nemůže přimět, abychom se ho zřekli,“ zdůraznil Erdogan při dubnovém setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.