Povodeň ohrožuje tři čtvrtě milionu Mosambičanů. Bojí se cholery i hladu

Počet obětí ničivého cyklonu Kenneth, který minulý týden zasáhl Mosambik, stoupl na 38, napsala agentura Reuters. Bouře také vyvolala nebývale rozsáhlou povodeň, která ohrožuje na tři čtvrtě milionu lidí. Jihoafrická země se stále vzpamatovává z mohutného cyklonu Idai, který postihl v březnu především její jižní část.

Podle meteorologů může cyklon Kenneth přinést až dvojnásobný úhrn srážek oproti jeho předchůdci Idai. Záplavy komplikují humanitární operace, napsala agentura AP, podle které se do některých z nejvíce postižených oblastí nepodařilo dopravit jídlo a provizorní přístřešky.

Silně pršet v Mosambiku má podle představitelky Světového potravinového programu ještě čtyři dny, což vyvolává mezi humanitárními pracovníky obavy. Déšť podle BBC může ohrozit asi 700 tisíc lidí žijících v zasažených oblastech.

Kenneth udeřil na severomosambickou provincii Cabo Delgado ve čtvrtek. Živel provázel vítr o rychlosti 280 kilometrů za hodinu a silný déšť, který způsobil záplavy a ničil celé vesnice. Přibližně 3500 domů v částech nejsevernější mosambické provincie Cabo Delgado bylo částečně nebo zcela zničeno. Přerušeny byly také dodávky elektřiny a některé silnice jsou neprůjezdné. V oblasti se zřítil nejméně jeden významný most.

Miliardové škody

Světová banka odhaduje, že Mosambik a další státy zasažené cyklonem budou na obnovu potřebovat asi dvě miliardy dolarů (asi 46 miliard korun). V Mosambiku zároveň hrozí epidemie cholery, jelikož živel leckde znemožnil přístup k čisté vodě. OSN v neděli oznámila, že Mosambiku a nedalekým Komorám dá na obnovu infrastruktury a zajištění potravin a vody 13 milionů dolarů (299 milionů korun) z fondu na krizové situace.

V polovině března zasáhl Mosambik a také sousední Zimbabwe a Malawi ničivý cyklon Idai a vyžádal si v regionu více než 1000 obětí. V Mosambiku zdevastoval například přístav Beira ve střední části země.

Kvůli nízko položenému pobřeží patří Mosambik k zemím, které jsou nejvíce ohroženy stoupající hladinou moří a oceánů v důsledku globálního oteplování.